2012/január/25
Tejcsokoládés-mandulás gyümölcskenyér
vagyis inkább gyümölcskenyér gyümölcs nélkül
A gyümölcskenyérért mindigis oda voltam, de a szárított gyümölcsöt sosem szerettem benne, különösen a mazsolát. De a világ nem dől össze, ha átírjuk a gyümölcskenyér szabályait és nem teszünk bele gyümölcsöt. Végülis kenyérnek sem igazán mondható, mégis úgy hívják. Mindenesetre Gerivel már nyersen is alig bírtuk abbahagyni a falását - ez az a kategória, amikor nem csak a keverőgép lapátjairól nyalogatja le az ember a tésztát, hanem kanállal eszi, amíg végül lekonyuló szájjal be nem teszi a sütőbe és vár rá vagy 30-40 percet, hogy újra megkaparintsa.
Tejcsokoládés-mandulás gyümölcskenyér, hozzávalók:
150 g vaj
20 dkg porcukor
3 tojás
25 dkg liszt
2 zacskó vaníliás cukor
fél citrom lereszelt héja
2 kk sütőpor
100 g mandula
100 g dió
100 g tejcsokoládé
csipet só
1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
2. A vajat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként belekeverem a tojásokat is, végül pedig több részletben hozzáadom a sütőporral, és a csipet sóval elkevert lisztet is.
3. A csokoládét apró darabokra vágom, a mandulát és a diót pedig aprítógépben durvára aprítom, majd a reszelt citromhéjjal együtt a tésztába keverem.
4. Egy őzgerinc vagy pástétomos formát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, majd a forró sütőben 30-40 percig sütöm, hústűvel vagy villával ellenőrzöm, hogy sól átsült-e.
A sütőből olyan jó illatok terjengtek, hogy amikor végre kivettük a sütőből, addig álltunk felette csorgó nyállal, amíg minimálisan ki nem hűlt, és vághatóvá nem vált - ez volt este 22 órakor, de nem zavart, majdnem az egészet betermeltük ketten Gerivel, csak egy kis csücsköt hagytunk meg másnap reggelire.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2012.01.28. 15:54:20
Barbara Kovacs 2013.11.30. 09:12:20
Szeretnem megkérdezni, hogy van valami specko vaj márkád amit használsz es jól bevált a sutesekhez?
Köszi
bebicsirke 2013.12.01. 01:39:34