2013/április/26
Citromtorta (tarte au citron)
Esküvői torta mission és bonyodalmak
Nem gondolhattam, hogy minden simán fog menni!! De azért reméltem... Lassan itt a május, és még nincsenek meghívóink (nyilván mindenki el fog jönni, de azért mégis!), a ruhám ügyében sem igazán tudtam előrelépni, a kis aranyos zenekar olyan horribilis összeget mondott be, hogy dobtam egy hátast, az anyakönyvvezető pedig szintén horror, 100e Ft-os összegért akart kislattyogni a helyszínre, hogy összeadjon. Hát, nagyjából ennyi. Ami nyugtat, hogy a helyszín egyszerűen szuper, nem is lehetne jobb, a ruhatervezővel a jövő héten belekezdünk a tervezésbe, van egy kedves barátunk, aki folyamatosan kutatja nekünk az anyakönyvvezetőt játszó színészeket és a sütik még mindig az én kezemben vannak, nem hagyom magam lebeszélni.
A következő tesztalany egy citromos mini pite, ami egyébként már megjelent a blogon 24 cm-es tortaformában, de mivel maga a lepény elég ropogós és nehezen szeletelhető, arra gondoltam, hogy egy kétfalatnyi méretben jobban fog fogyni. A recept 2 másikkal együtt (áfonyás fehércsokoládé mousse torta, epres pavlova torta) megjelent a Vidék Íze receptújságban is, és számomra egyértelműen ez lett a befutó közülük. Hogy miért? Édes, mint egy sütemény általában, de fanyar is, a krém habkönnyűnek tűnik a tésztakosárka pedig kellemesen ropogós, és a nagy nyári melegben azt hiszem nem is kell másnak megfelelni.
fotó: Habik Csaba, Geomédia - 6 cm-es piteformában sült változat |
Citromtorta (tarte au citron) - 4-5 db 10 cm-es piteformához, vagy 8 db 6 cm-es pitéhez:
Paté sucrée
125 g finomliszt
csipet só
75 g vaj
fél vaníliarúd kikapargatott belseje
40 g porcukor
15 g őrölt mandula
1 tojás
Citromkrém
1 nagy citrom héja
75 ml citromlé
120 g porcukor
2 tojás
50 g vaj
125 g mascarpone
1. A tésztához a lisztben elmorzsolgatom a vajat, majd a többi összetevővel gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrom, átlátszó fóliába csomagolom és minimum fél órára hűtőbe teszem.
2. Jól belisztezett munkalapon, de inkább két átlátszó fólia között (ez nekem mindig beválik) 3-5 mm vastagságúra nyújtom, majd kibélelem vele a formákat, villával megszúrkálom és 15-30 percre ismét a hűtőbe teszem.
3. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra.
4. A tésztakosárkákat kibélelem sütőpapírral, nehezékkel (pl. száraz bab) 15 percig, nehezék és sütőpapír nélkül pedig további 5-8 perc alatt aranybarnára sütöm őket, majd tortarácson hagyom teljesen kihűlni.
5. A citromkrémhez a hozzávalókat a vaj és a mascarpone kivéltelével kézi habverővel alaposan elkeverem, majd gőz fölött pár perc folyamatos keveréssel besűrítem (82-83 fokosan éri el ezt az állapotot).
6. A gőzről levéve 60 fokosra hűtöm, majd apránként hozzákeverem a vajkockákat, végül pedig a mascarponét és egyenletesen a tésztakosárkákba töltöm.
7. Apróra darabolt pisztáciával és jégcukorral díszítem a pitéket.
10 cm-es piteformában sült verziók |
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Wulfie 2019.05.17. 10:34:21