2013/március/25
Húsvéti kalács
Kalácsot nem csak Húsvétkor eszünk itthon. Eszünk bármikor, amikor kedvünk van, mert 1: nagyon egyszerű elkészíteni, és kalácsillat lesz a konyhában, 2: tudom mi van benne, és végre nem tartanak rettegésben az E-k, 3: FINOM, 4: ha úgy van kedvem, brióst sütök belőle.Szóval esszük a kalácsot, amikor van időnk és türelmünk úgy 2 órát várni rá, mert a sok kelesztés és végül a sütés azért összeadódik kb. ennyire, de megéri! Nyáron például az egyik kedvenc desszertem a pirított kalács, mascarpone-val, sok porcukorral és áfonyával....hmm...hmmm
Na de most Húsvét van, úgyhogy sonkával és mindenféle tojással fogjuk enni. A Delimano felkérésére még január végén készítettem ezt a csodás kerek fonott kalácsot, amihez a levehető nyelű, középen felpúposodó és DryCooker edényt használtam. Ez az edény egyébként tökéletes minden egyéb étel sütésére-főzésére is, főleg, ha fedővel használjuk, mert az edény közepén beáramló forró levegő felgyorsítja a főzési folyamatot, ráadásul az ételek sokkal szaftosabbak maradnak. És tényleg! A kalács szempontjából persze nem ezek az előnyök, hanem inkább a kerek forma, a levehető nyél és a tapadásmentes bevonat voltak befutók.
Fotó: Horváth Miklós |
fotó: Horváth Miklós |
Húsvéti kalács/gyúrt élesztős tészta (hozzávalók- 30 cm-es fonott kalácshoz):
500 g liszt
50 g porcukor
50 g margarin vagy vaj
2,5 dl tej
25 g élesztő
3 db tojássárgája
0,5 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
1 tojás a kenéshez
1. Elkészítem a kovászt: a tejet fellangyosítom, majd egy nagy fém keverőtálban elkeverem benne az élesztőt és a porcukrot és letakarva 35-40 fokon (nyitott sütőajtó mellett) 10-20 percig érlelem.
2. Miután a kovász felfutott, hozzáadom a többi hozzávalót, és gombóccá gyúrom. Addig gyúrom, amíg a tészta felülete teljesen sima nem lesz.
3. Ezután ismét 35-40 fokon, 10-20 percig kelesztem letakarva a tésztát.
4. Az első kelesztést követően átgyúrom/átszellőztetem a tésztát, hogy még több oxigén jusson a belsejébe, és ne savanyodjon be a belül keletkezett szén-dioxidtól.
5. Az átgyúrást követően újabb 10 perc kelesztés következik.
6. A tésztát ezután 3 egyenlő részre osztom, egyenként kb. 30 cm-es sodronyokat nyújtva belőlük, majd nem túl szoros, de nem is túl laza háromágú fonatot készítek belőlük, a két végét összeillesztem, végül a DryCooker-be, vagy bármilyen kerek edénybe, kuglóf formába...stb helyezem.
7. Formázás után még 10 percig kelesztem az edényben, közben a sütőt 180-200 fokra melegítem.
8. Sütés előtt a kalács teljes felületét lekenem felvert tojással, majd kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
NYAMMM 2013.03.25. 11:27:08
Vicuska 2013.03.25. 12:22:25
Bébicsirke 2013.03.25. 18:23:47
Bébicsirke 2013.03.25. 18:24:05