2011/szeptember/26
Tonhalas-póréhagymás bulgur saláta
Tehát burbur helyett bulgur
Geri meg fog ölni, de muszáj elmondanom, hogy azt hitte, hogy a bulgurt úgy kell leírni, és kimondani is, hogy burbur - mondjuk sokkal királyabb név, mint a bulgur, de azért vicces volt, vagy egy óráig röhögtem, és még most is kuncogok, ha eszembe jut, haha.
Amúgy imádom a bulgurt, olyan, mint a barnarizs, de még annál is jobb - persze, ha valaki nem szereti a barnarizst, akkor az ne erre a hasonlatra alapozzon. Igazság szerint nem tudok magyarázni, egy ízérzéketlennek nem tudnám elmagyarázni milyen íze van a pl. a curry-nek, ezért egy bulgurt nem ismerőnek sem tudok nagyobb segítségére lenni. A bulgur próbája az evés. A nagyobb élelmiszerláncokban a bio cuccok környékén lehet rátalálni, és ha már unjuk a rizst, akkor miért ne? Ez most kicsit olyan, mintha egy bulgur gyártó cégnek dolgoznék, de nem! :)
Viszont a bulgur akkor a legjobb, ha egy csomó mindennel összekeverjük, és átveheti az ízeket. Én is így tettem, és egy igen karakterisztikus ízt, olajas tonhalat adtam hozzá. Karakterisztikus...hmm...lehet, hogy mégis megy ez az ízmagyarázás.
Tonhalas-póréhagymás bulgur saláta (hozzávalók - 2 fő részére):
1 nagy tonhalkonzerv - 185 g
150 g bulgur
2 paradicsom
8-10 bazsalikomlevél
10-15 cm póréhagyma
só, bors, olívaolaj
1. A bulgurt a csomagoláson megadott időre felteszem főni, ezalatt pedig összeállítom a saláta többi részét.
2. A paradicsomokat felkockázom, a póréhagymát karikákra vágom, majd egy salátástálban összeforgatom a sóval, borssal és a bazsalikomlevelekkel, és hagyom, hogy amíg a bulgur fő, jól összeérjenek az ízeik.
3. Miután a bulgur megfőtt, leszűröm és hagyom kihűlni, majd összekeverem a paradicsomos-póréhagymás keverékkel, tálkákba szedem, és a tetejükre halmozom a tonhalat. Egy kis olívaolajas locsolás sosem árt a végén.
Pontosan 12 perces vacsora volt, eddig tartott, amíg a bulgurom megfőtt, ezalatt mindent elő lehet készíteni, a végén pedig gyorsan összedobni mindent. A befalás még ennél is rövidebb, de ez persze mindig így van.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.