2011/július/04
Mexikói vacsora
Imádom a tortilla, quesadilla, taco, burritó variációkat, és imádom bennük a guacamole-t, paradicsomot, babot, salátát de azért a tejfölt is, pedig az nem igazán mexikói...:)
Ha már mexikói est, akkor minden legyen home made, lássuk miből is állt ma ez a vacsi:
1. Házi tortilla lapok - 8 db
2. Grillezett csirkefalatok - 60 dkg
3. Rukkola saláta -kb. 40 g
+ öntetek:
Salsa szósz
Guacamole
Tejföl
Mexikói vacsora - 2 főre
A menü legtöbb eleme elég egyszerű, a csirkefalatokat mindenki ízlése szerint fűszerezze, a rukkola helyett pedig használhatunk bármilyen egyéb salátát. A tejföl természetesen nem kötelező, de szerintem jól passzol ezekhez az ételekhez. Szóval receptet csak a házi készítésű tortilla lapokhoz, a salsa szószhoz és a guacamole-hoz írok.
1. Házi tortilla - hozzávalók (8 laphoz):
40 dkg liszt
0,5 dl olíva olaj
2,5 dl víz
1. A lisztet, az olajat és a vizet kézzel összegyúrom egy tálban, majd kilisztezett deszkára helyezem az immáron gombóccá formálódott tésztát és további 5-10 perc alatt ruganyos tésztát gyúrok belőle.
2. Ezután a tésztát felosztom 8 egyforma gombóccá, kissé szétlapítom őket és nedves konyharuhával lefedve, 30 percig pihentetem őket sütés előtt.
3. A serpenyőt felhevítem (de ne legyen tűzforró), és oldalanként kb. 1 perc alatt készre sütöm a tortilla lapokat.
2. Salsa szósz - hozzávalók (2 főre):
2 db paradicsom
fél lilahagyma
1 fej fokhagyma
pár levél friss vagy 1 púpozott kávéskanál szárított bazsalikom
só, bors, esetleg chili
A paradicsomok magjait és belsejét kikaparom, a húsát feldarabolom. A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágom. Mindezeket a bazsalikommal együtt késes aprítógépbe dobálom, és jól összeturmixolom.
3. Guacamole - hozzávalók (2 főre):
1 puha avokádó
fél lime leve
fél lilahagyma
só, bors
Az avokádót meghámozom és feldarabolom, majd villával összenyomkodom. A lilahagymát és a fokhagymát finomra aprítom, majd a lime levével együtt összekeverem az avokádóval. Kerülhet bele egy kisebb paradicsom is, de nekem a salsa szósz miatt most nem volt igényem rá. Sóval, borssal csak óvatosan, de azért menjen bele.
A tortillalapot ezután megtöltjük minden földi jóval, feltekerjük, az alját kissé behajtjuk, és már kész is a mexikói vacsora! :) Azért, az, hogy már kész is, kicsit túlzás - kb. 1 órát vesz igénybe a rengeteg alkotóelem előkészítése. De azért megéri.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.