2012/október/01

Málnás-panna cottás kosárkák

....és harc

Ezek a kosárkák képesek széppé tenni egy egész hétvégét, persze csak ha két emberre készülnek, mert bár 12 darabról szól a recept, nagyon gyorsan fogynak, mondhatni rohamosan. Azon vettem észre magam, hogy osztozkodom Gerivel, hogy hány jut még neki és hány marad nekem...
Amellett persze, hogy a végeredmény remek lett, elkészíteni is kitűnő péntek esti lazulás volt, nekem is és azt hiszem Gerinek is. Több különálló részfolyamatos történet, külön készül a kosárka, külön a krém, és egyik sem egy fél perces meló, de engem pont emiatt kapcsolt ki teljesen és tökéletesen. Nem mondom, hogy nehéz hetem volt, nagyon jó kis hét volt, tipikus szeptemberi rohanós. De ha nem tudok főzni, az idegesít, egyrészt azért, mert Geri is boldogtalanabb 0,0001 %-kal, másrészt azért, mert rohanós kajákat eszünk, ami sosem lesz olyan jó, mint a házi koszt és a házi süti. Szeretünk sütibe akadni a hűtőben na! Gyerekkoromban különös megnyugvást jelentett, ha reggelire még ehettem az előző napi sütiből, egy pohár tejjel, főleg, hogy hárman vagyunk testvérek, és minden tripla olyan gyorsan fogyott.
A mini-pitéket egy 12 lyukú muffin tepsiben csináltam meg, de ha lennének recés szélű mini-piteformáim, valószínűleg azokban készültek volna. Persze lehet egy nagyobb piteformában is sütni, de azt hiszem így sokkal csinibb, és sokkal könnyebb "egy adagot" egy pillanat alatt eltüntetni.




Málnás-panna cottás kosárkák (hozzávalók - 12 darabhoz): 

A pitéhez:
200 g finomliszt
100 g vaj 
50 g őrölt mandula
50 g nádcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája

A töltelékhez: 
250 ml habtejszín
250 g mascarpone
3-4 lapzselatin vagy 1 zacskó zselatinpor
4-5 ek porcukor
1 vaníliarúd
+ málna a díszítéshez (7 db/pite)



1. A lisztben elmorzsolgatom a vajkockákat, majd hozzáadom az előzetesen finomra őrölt mandulát, végül pedig a tojásokat és a cukrot (azért jön utóljára a cukor, hogy maradjon pár szemcse a sütik felületén és finom ropogósra süljön) és kézzel gombóccá gyúrom, majd fél órára a hűtőbe teszem dermedni. 
2. A sütőt ezután előmelegítem 220 fokra, és nekilátok a muffintepsi feltöltésének:  a tésztából szilva-nagyságú darabokat tépek, majd fél ujjnyi vastagságúra nyújtom őket két sütőpapír vagy átlátszó fólia között. Hogy minél szebbek legyenek a piték, én egy 11 cm átmérőjű kör kiszúróformával szabályos köröket vágtam a tésztából, majd mindegyikből kivágtam egy kb. 1/8-nyi cikkelyt, hogy szépen illeszkedjenek a muffinforma előzetesen kivajazott mélyedéseibe. Fontos, hogy kb. azonos vastagságú legyen a tészta mindenhol, hogy egyenletesen süljön.
3. Miután mindegyik mélyedést megtöltöttem, 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm a pitéket, majd rácson hagyom őket teljesen kihűlni. 
4. A panna cottához a tejszínt a porcukorral, a vaníliarúd kikapargatott magjaival és magával a vaníliarúddal felteszem a tűzre, és a legkisebb lángon addig melegítem, amíg az edény szélére nem tapad és bugyogni kezd. 
5. Ekkor kiveszem a vaníliarudat és belekeverem a zselatinlapokat (ha zselatinport használok akkor előtte nagyon kevés hideg vízben megduzzasztom a port, majd egy külön lábasban felolvasztom, és úgy adom a keverékhez folyamatos keverés mellett), hagyom kissé hűlni, majd hozzáadom a mascarponét is, és az egészet fél órára hűtőbe teszem. Ennyi idő nagyjából elég, hogy megszilárduljon a krém, de még keverhető állagú legyen. 
6. Megtöltöm a pitéket a krémmel, majd a tetejükre friss málnaszemeket nyomkodok - még ebben az állapotban érdemes rátenni a málnát, mert másnap már nehéz lenne szépen belenyomni őket a krémbe. 

Azonnal is fogyasztható, de másnap talán még finomabb, ahogy a krém nedvessége kissé felpuhítja a pitéket. Ahhh, teljesen kivagyok, hogy már elfogytak...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr775409428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter 2012.10.03. 20:34:58

ááá, de örülök, hogy idetaláltam! :]
nagyon menők a receptek, jövök még sokszor!

Bébicsirke 2012.10.04. 22:23:54

:))) gyere gyere!
>" page="" />