2011/október/06

Appelgebak

recept a holland nagynénitől

Az Appelgebak és én nagyon szeretjük egymást, pedig rég találkoztunk, egész pontosan tavaly Karácsonykor Amszterdamban. Becsszóra minden egyes kávézóban, ahová beültünk Gerivel, ettem egy szeletet, és mindenhol kicsit más volt, de ami közös volt, az a fantasztikus ízhatás és a tökéletes illeszkedés a hatalmas adag tejszínhabbal, amit hozzá adtak.
A legjobb barátnőm csúcsszuper nagynénje viszont mit ad isten, hát nem Hollandiában él??? És még volt is olyan drága, hogy egy napon belül 2 receptet is átküldött. Az első egy galette volt, azt próbáltam ki először. Hát ez a második, az igazi, és az örök. Fantasztikus, de tényleg, elképesztő, amit az almával művel ez a sütemény. Persze a tejszínhab sem maradhatott el, de kizárólag az igazi, zacskós változat.



Appelgebak (hozzávalók - 24 cm-es kapcsos tortaformához):
200 g liszt
1/4 tk só
100 g cukor
100 g hideg vaj
1 tojássárgája
2-3 ek víz
1 kg alma (édes-savanyú)
fél citrom leve
1 tk reszelt gyömbér
1-2 ek nádcukor
1 tk őrölt fahéj
2-3 ek sárgabaracklekvár
2-3 ek tejszín



1. A lisztet összekeverem a sóval és a cukorral, majd belemorzsolom a kockákra vágott hideg vajat, hozzáadom a tojássárgáját is, majd gombóccá gyúrom. Ha nem áll össze, hozzáadok 2-3 evőkanál hideg vizet, majd a gombócomat átlátszó fóliába csomagolva, fél órára a hűtőbe teszem pihenni.
2. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra, és a kapcsos tortaformámat kivajazom.
3. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházakat, és apró kockákra vágom, majd meglocsolom a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg, majd összekeverem a reszelt gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral.
4. A tésztát kiveszem a hűtőből, és a 2/3-ad részét éppen akkorára nyújtom két sütőpapír vagy átlátszó fólia között, mint amekkora elég a kapcsos tortaforma kibéleléséhez.
5. Miután elegyengettem a tésztát a tortaformában, megkenem a sárgabarack lekvárral, majd elegyengetem rajta az almakockákat.
6. Ezután kinyújtom a tészta maradék 1/3-ad részét, és kb. 1 cm széles, és a tortaforma átmérőjének megfelelő csíkokat vágok, és rácsszerűen rápakolom az alma tetejére, a széleket kissé hozzányomkodva a tortaforma belsejében lévő tésztához.
7. A rácsokat ezután megkenem a tejszínnel, majd a sütit a forró sütőbe tolom és 40-45 perc alatt aranybarnára sütöm.



Egyszerűen imádnivaló lesz, almás süti imádók és almás sütiket kevésbé imádók is imádni fogják. A zacskós tejszínből készült habért pedig mindenki rajongani fog, és el sem fogják hinni, hogy a tejszínhab valójában ilyen, mert mindig valami műgagyit esznek tejszínhabnak álcázva. Ha nem fogy el azonnal, másnap is felmelegítve a legjobb, de Geri hidegen is próbálta, és úgy sem tudta abbahagyni. Almás sütiimádó lettem, hurrá!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr845409501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika 2011.10.10. 09:47:03

Szia Nóri! Bokros Judit ajánlotta az oldalt.Hát mintha az én izlésem szerint főznél!! Egyszóval tetszik.Felvettelek a kedvencek közé. Üdv.és további jó főző sikereket!

Bébicsirke 2011.10.12. 21:57:50

Nagyon örülök, hogy nálam leltél rá az ízlésednek megfelelő fogásokra! :) Remélem a jövőben is ínyedre lesznek a kísérleteim, igyekezni fogok! :)

inspirationholic 2012.10.16. 20:05:47

Nóri, legyszi csinaljuk meg egyutt a hetvegen!! Kedden kezdek el tanulni es addig ISZONYAT porogni akarok, mert utana el leszek zarva 2 honapig a kulvilagtol/toletek/a foztodtol! :(
>" page="" />