2011/szeptember/05

Szilvás-banános pite

vasárnapi pitézés

Vasárnap lehetetlen nem sütni, még akkor sem, ha egész napos programom van, amin úgy kifáradok, mint egy döglött hal. Hát, most még sportolás is volt a különösen meleg szeptemberi vasárnapomban, már, ha a golfozást sportolásnak lehet nevezni (az alkarom bedurrant egy kicsit), de azért vettünk egy-két új dekor tányért is, no meg egy szuper konyhai mérleget, úgyhogy mostantól a hozzávalókat szuperultrapontosan fogom kimérni (így derült ki, hogy a lisztmennyiség, amit szemmértékkel 20 dkg-nak  néztem, valójában 35 volt, huppsz).
Vettem egy csomó szilvát, mert szilvaszezon van, és vettem egy csomó banánt is, pedig annak sosincs itthon szezonja, de azért vettem, mert finom, viszont rájöttem, hogy nyersen nincs kedvem megenni egyiket sem (Geri se nagyon szlapálta a gyümölcskosár tartalmát az utóbbi napokban), és kezdtek kissé megpunnyadni. Hurrá, ebből süti lesz, nem is akármilyen. Pitét akartam, először nyitott tetejűt, de a Good Food online-on találtam egy nagyon guszta zárt tetejűt, úgyhogy zárt tetejű lett. Most jut eszembe, hogy rácsos is lehetett volna, de majd legközelebb!



Szilvás-banános pite (32 cm-es piteformához):
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
50 g porcukor
1 tojás
600 g szilva (10-15 db)
10 dkg nádcukor + 2-3 ek a süti tetejére
1 ek kukoricakeményítő
2 nagyobb vagy 3 kisebb banán
fél kk őrölt fahéj
1 vaníliarúd kikapart belseje
+ tejszínhab a tetejére (ez nem muszáj, de ajánlott)



1. A tésztához a kockákra vágott hideg vajat elmorzsolgatom a lisztben, majd hozzáadom a porcukrot és a kissé felvert tojást, gombóccá gyúrom, végül pedig befóliázom és fél órára a hűtőbe teszem.
2. Közben a szilvát kisebb szeletekre vágom, és kevés vízzel, illetve a nádcukorral 8-10 percig főzöm, majd a kiengedett levéből elveszek pár kanálnyit, összekeverem 1 kanál kukoricakeményítővel, majd visszakeverem, és további pár perc alatt besűrítem.
3. Amíg a szilvás töltelék kicsit kihűl, a tészta 2/3-ad részét kinyújtom (átlátszó fólián vagy sütőpapíron a legkönnyebb, mert így nem ragad oda), beleteszem a piteformába, alaposan megszurkálom egy villával, majd 15 percre a mélyhűtőbe teszem.
4. A sütőt előmelegítem 200 fokra. 
5. A szilvás töltelékhez hozzákeverem a felkarikázott banánt, a fahéjat és a vaníliát.
6. A pitét kiveszem a mélyhűtőből, és egyből a forró sütőbe tolom, majd 15 perc alatt (a szélei már barnulni kezdenek) elősütöm.
7. Ezalatt a tészta maradék 1/3-át is kinyújtom.
8. Az elősült pitémet kiveszem a sütőből, beletöltöm a szilvás-banános keveréket, a tetejére teszem a tésztalapot, majd megszórom nádcukorral, és kb. 20 perc alatt készre sütöm.

Ez az a fajta süti, aminek semmi baja nem lesz, ha forrón felvágjuk (tapasztalat!), sőt, annyira jó, hogy másnap is 1 percig mikrózva az igazi. A szilva és a banán nagyon jó barátok, mondhatni öri barik, nagyon jól kijönnek, szóval máskor is összehozom majd őket valamiben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr535409510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />