2016/december/17

Fatörzstorta

Nem is értem, hogyan lehetséges, hogy még nem került fel ide ez a fatörzstorta recept, hiszen nem telhet el nélküle karácsony, mióta megismertem Gerit, vagyis már majdnem 13 éve. A recept az anyukájáé, és minden karácsonykor elkészíti - van, hogy többször, mert túl gyorsan elfogy....van, hogy a felvágás után fél órával. :) Egy kicsit meg kell küzdeni ezért a süteményért, és be kell vetni a bicepszet a krém gőz feletti keverésekor, de minden percet megér. 

tefalrecept_fatorzstorta_1.jpg

 

Fatörzstorta 

(Hozzávalók, 1 rúdhoz):

A piskótához: 

  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 110 g liszt

 

A csokoládékrémhez:

  • 3 tojás
  • 150 g porcukor
  • 3 ek (kb. 50 g) cukrozatlan kakaópor
  • 200 g vaj

 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor felével robotgéppel kemény habbá verjük. Kiszedjük a kemény fehérjehabot egy keverőtálba, majd visszatesszük a keverőtálat a robotgépbe, és a tojássárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverjük benne.
  2. Ezután a sárgájához hozzáadjuk a habot és hozzászitáljuk a lisztet, majd egy fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt, nagy lapos tepsiben (a sütőhöz való alacsony peremű tepsi a legjobb) elegyengetjük, majd 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha szép aranybarnára sült, egy konyharuhára borítjuk, egyszer-kétszer végiggörgetünk rajta egy sodrófát, majd lehúzzuk a sütőpapírt, és széltében feltekerjük a konyharuhával együtt. 
  3. Miközben a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A hozzávalókat egy mély fém keverőtálban kézi habverővel összekeverjük, majd gőz fölött a habverővel folyamatosan keverve besűrítjük, végeredményként egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk - ez eltarthat 15-20 percig is. 
  4. Ezután átöntjük a krémet a robotgépünk elmosogatott keverőtáljába, majd a krémkeverő fejjel kis kockánként belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A krém 2/3 részével megtöltjük a feltekert piskótát, az 1/3 részével pedig beborítjuk a külsejét és villával fatörzs mintát formázunk a krémbe. Szárított, ehető virágokkal díszíthetjük. 

tefalrecept_fatorzstorta_4.jpg

Szólj hozzá!
2016/december/05

Bacon dzsem

Ehető karácsonyi ajándék azoknak, akiket imádtok

Ezt a receptet a Tefalnak készítettem és Gerivel alig bírtuk ki, hogy a fotózás után ne faljuk fel egy perc alatt. Ha szereted a bacont, akkor ezt imádni fogod. Ha szeretsz valakit, aki szereti a bacont, akkor pedig egyértelmű, hogy el kell neki készítened Karácsonyra. Az íze egyenesen a baconmennyországba repít. Én egy kevés mustármagot és őrölt oregánót adtam hozzá, de el tudom képzelni még pikánsabban chilivel vagy cayenne borssal is. Ami fontos, hogy jó húsos, és kevésbé zsíros bacont válasszatok hozzá, és óvatosan süssétek meg, hogy tényleg ropogós legyen és ne égjenenek/feketedjenek meg a bacondarabok, vagy maradjonak puhák itt-ott. Egyébként elronthatatlan. Azt nem tudom megmondani, hogy pontosan meddig tartható el, de hűtőben pár hétig biztosan eláll - inkább frissen készítsétek, hátha a megajándékozott csak különleges alkalmakkor fog belőle enni egy-egy kiskanállal! :)

img_3931.jpg

Bacon dzsem

Hozzávalók (2 kisebb - 2,5 dl-es - csatos üveghez): 

  • 500 g húsosabb, szeletelt vagy kockázott bacon szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek méz/juharszirup
  • 1 ek balzsamecet
  • 1-2 ek barnacukor
  • További ízesítéshez: mustármag, szárított oregano/kakukkfű/rozmaring, chili, cayenne bors...stb.

 

  1. A bacont a Tefal Ingenio tapadásmentes serpenyőben ropogósra sütjük (én a Tefal Talent és a Tefal Ingenio Expertise indukciós serpenyőket használom nagy imádattal), majd szedőkanállal papírtörlőre szedjük.
  2. A bacon kisült zsírján megpároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát az ízlésünknek megfelelő ízesítőkkel együtt (mustármag, oregano...stb.), majd hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet és további 1-2 percig főzzük, végül megszórjuk a barnacukorral és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon, majd elzárjuk a lángot és hagyjuk, hogy a sűrű szirup langyosra hűljon. 
  3. Ezután aprítógépben kb. fél perc alatt összedolgozzuk a szirupot és a ropogós bacont, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük. 

 

img_3925.jpg

Szólj hozzá!
2016/október/20

Csokis keksz (chocolate chip cookie)

a minden, a vég...

Ez a chocolate chip cookie Geri szerint egy egyszerű, semmi extra csokis keksz, szerintem a minden, a vég, a bűnbeesés ínycsiklandó okozója, és nem mellesleg a kisfiam kedvenc sütije, amit sikerült olyanra elkészítenem, hogy tényleg meg is egye. Mivel vannak olyan napok, amikor csak csokiskekszet hajlandó enni a kedvenc pékségünkből (azért olyankor általában beteg), már régóta gondolkoztam rajta, hogy reprodukálom, hogy ha már a főztömet nem is, legalább a sütimet megegye. 

1 hónapos cukor és lisztmegvonás után, és a tegnapi második terhességi cukorterhelésem után úgy döntöttem eljött a pillanat, hogy süssek. Tudtam, hogy meg fogom bánni, mert enni fogok belőle, nem fogom kibírni, és emiatt remegve fogom várni a terhelés eredményét, de megtettem. Megbántam? Persze. Ettem belőle? Naná. Gyenge vagyok. Na jó, azért eszméletlenül jól esett.... :)))

A csokis kekszről annyit, hogy melegen még puha és lágy, hidegen meg már ropogós, a teljes kiőrlésű liszt miatt még határozottabb és hangsúlyosabb a tészta kontrasztja a csokival, ha meg még kap egy kis Maldon sót is, az már maga a mennyország. (...részletek egy majdnem cukros kismama naplójából)

 csokiskeksz_1.jpg

Csokis keksz (chocolate chip cookie)

Hozzávalók, 24 db-hoz: 

  • 125 g vaj
  • 150 g barnacukor
  • 75 g finom szemcséjű kristálycukor/nádcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 kk sütőpor
  • csipet só
  • 125 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • kb. 100 g étcsokoládé pasztilla (én 55%-os belga csokit használtam)
  • Maldon sóvirág

 csokiskeksz_2.jpg

  1. A sütőt előmelegítem 170-180 fokra (légkeveréses módban). 
  2. A vajat hagyom szobahőmérsékletűre puhulni, vagy a hűtőből kivéve 30 mp-ig mikrózom (én ezt szoktam), és habosra keverem a cukrokkal. 
  3. Ezután hozzáadom a tojást és krémesre keverem, majd mehet bele egyszerre a kétféle liszt, só és sütőpor is és ezekkel már csak éppen addig keverem a tésztát, amíg jó sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor már elég egy fakanállal hozzákeverni a csokipasztillákat.
  4. Két sütőlapot beterítek sütőpapírral, majd 24-szer egy-egy evőkanálnyi tésztamasszát rendezgetek el rajtuk pár cm távolságban, végül egy lapos aljú pohárral mindegyik kupacot kissé lenyomkodom. Ez nem az a magától szétterülős tészta lesz, ezért van szükség a pohárra. 
  5. 10-12 perc sütés elég is nekik, ekkor a szélük már szép aranybarna, belül még kicsit puhának tűnnek, de így lesznek tökéletes állagúak. 
  6. Légmentesen záródó műanyag dobozban akár 2 hétig is elállnak. (valakinél biztos..:))

 csokiskeksz_3.jpg

csokiskeksz_4.jpg

 

Szólj hozzá!
2016/október/13

Spenóttal, ricottával és paradicsommal töltött gombafejek, sertésszűzzel és quionával

És egy szénhidrátcsökkentett új életmód

Kedves Naplóm! 

Olyan sokminden történt 2016-ban, hogy ez a második alkalom, hogy a blogom admin felületére keveredtem. Lássuk csak: márciustól október végéig több, mint 30 esküvői tortát készítettem el. Szuper és nagyon kreatív nyár volt, bár a végére nagyon elfáradtam, mert elkezdett bennem cseperedni egy második trónörökös. Aki jól ismer, az tudja, hogy a szénhidrátok (és kiemelten az édességek) fontos szerepet játszanak az étrendemben, de az élet egy nem éppen szuper cukorterheléses eredménnyel (7,4 éppen a 7,8-as határértéken belül) kicsit rámpirított, úgyhogy közel egy hónapja egy időre búcsút mondtam az imádott cukornak és lisztnek és szénhidrát-csökkentett üzemmódra váltottam. 

Ez a 7,4-es érték pont elég volt nekem ahhoz, hogy ne kelljen kötelezően belezizzennem az ételek szénhidráttartalmának számolgatásába, hanem inkább tudatosan figyeljek arra, hogy mit eszem, legfőképpen azért is, mert itt most nem csak rólam van szó.

Egyébként az életmód váltás nem volt nehéz, és azóta csak 1x kívántam meg annyira a csokiszuflét, hogy végül csináltam is egy teljeskiőrlésű változatot eritrittel. Mondjuk az is megkönnyítette a dolgomat, hogy a cukoreredmény megérkezésekor már az új, álomlakásunkban és a hiper-szuper konyhámban volt is kedvem újra főzni a sok tortasütés után, ráadásul a lakásunk épületével szemben van egy hentes, egy zöldséges és egy tejbolt is, ahová minden nap leszaladhatok (és le is szaladok, mert utálok egyszerre sokmindent vásárolni). Szóval nem volt nehéz dolgom, és nem csak én örülök annak, hogy újra visszatértem a konyhába! :)

 spenotosricottasgomba_2.jpg

Spenótos-ricottás-paradicsomos gombafejek, egyben sült sertésszűzzel és quionaval

(Hozzávalók, 2 főre): 

  • 8 db közepes csiperke gomba + 1 ek vaj + 1 ek őrölt majoranna
  • kb. 100 g ricotta
  • 1 marék friss bébispenót
  • 4 db koktélparadicsom
  • 100 ml tejszín
  • parmezán, só, bors, olívaolaj

 

A sertésszűzhöz: 

  • 1 db közepes sertésszűz
  • 1 kk Maldon sóvirág
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 ek olaj (nálam szőlőmagolaj)

 

  1. A sütőt előmelegítem 170-180 fokosra (légkeveréses módban). 
  2. A gombafejeket megtisztítom, majd kiszedem a szárukat és forró serpenyőben 1 ek vajon körbepirítom őket. Miközben pirulnak, sózom-borsozom őket és megszórom az őrölt majorannával, majd félreteszem, amíg elkészítem a tölteléket. (Levet fognak engedni, amit szépen le is öntök alóluk)
  3. Ugyanabba a serpenyőbe beledobom a bébispenótot és épp csak addig párolom, amíg összeesik, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem a ricottát (a serpenyő melegétől könnyebben keverhetővé válik) és sózom, borsozom, illetve öntök hozzá egy kevés extra szűz olívaolajat. 
  4. A gombafejeket egy kis tepsibe teszem, kalapjukkal lefelé, majd a belsejükben elosztom a tölteléket, mindegyikre teszek 2 db negyed gerezd koktélparadicsomot, majd alájuk öntöm a tejszínt és jó sok parmezánt reszelek rájuk mielőtt a forró sütőbe kerülnek. 
  5. A hússal csak minimális feladat van: papírtörlővel szárazra törlöm az egész sertésszüzet, majd belemasszírozom a sót és a borsot, végül meglöttyintem egy kevés olajjal és megy a sütőbe a gombák után. 
  6. Kb. egyszerre szedtem ki őket 20 perc után - ekkor a gombák már szép pirosak voltak és a szűz is teljesen átsült (nagyon szeretem, ha rózsaszín a közepe, de terhesen inkább nem kockáztatok). 
  7. Miközben a sütőben sült a gomba és a hús Gerinek a jázminrizst magamnak a quinoa-t lobogó vízben 10-10 percig főztem. 

 

Nagyon gyors és nagyon finom ebéd vagy vacsora, amiből 1 adag (4 db) gomba + hús kb. 10 g szénhidrátot jelent. 

 

spenotosricottasgomba_3.jpg

 

spenotosricottasgomba_1.jpg

 

spenotosricottasgomba_4.jpg

 

Szólj hozzá!
2016/február/13

Portugál narancsos sütemény

Az utóbbi években óriási a rajongásom a vérnarancs és az úgynevezett "félvér" tarocco narancs iránt. Azt hiszem ez az a gyümölcs, ami a legszebben mutat a desszertfotókon és kellemesen édes fanyarságával nem csak látványban, de ízben is tökéletes harmóniát alkot az édes ízekkel. Viszont sem a narancs, sem az egyéb citrusok héját nem használom már nagyon régóta, aminek egyetlen oka van: nem merem. Nem tudom pontosan mivel kezelik, nem tudom az milyen hatással van a szervezetre, úgyhogy inkább semmit sem kezdek vele. Szerencsére az egyik kedvenc webáruházam a Dolce Vita Konyha mindig gondoskodik arról, hogy Olaszországból kezeletlen héjú narancsot és citromot szállítson, és most először én is rendeltem tőlük, de egész biztosan nem utóljára. A narancs isteni, csakúgy, mint a héja, amit talán le is fagyasztok. Na de vissza ehhez a recepthez: mostanában receptek helyett inkább receptfotókat böngészek, hiszen a fotó alapján elég jól látszik milyen az adott étel állaga. Ez a portugál narancsos sütemény pont a maga egyszerűségével fogott meg: olyan, mint egy könnyed piskóta, mégis látszott a fotón, hogy belül tömör és szaftos. Egy natúr piskótatésztát nem is lenne olyan élvezetes magában enni, mint ezt a narancsos süteményt - amikor kisült, mascarponehabot gondoltam ki hozzá (további reszelt narancshéjjal), de aztán megkóstoltam és inkább csak magában ettük.

 

portugalnarancsos_4.jpg

 

Portugál narancsos sütemény (hozzávalók és nagyobb lapos tepsihez): 

Eredeti recept: Foodess.com

  • 150 g puha vaj
  • 250 g porcukor
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 3 nagy narancs leve és héja
  • 250 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • + 100 g szeletelt mandula (opcionális)

 

  1. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. 
  2. Ezután hozzáadom a keverékhez a narancsok levét és héját, amitől úgy tűnik, mintha az egész szétesne és nekem ezen a hosszas keverés sem segített (bár az eredeti recept szerint az egyre gyorsabb keveréstől újra összeáll a tészta).
  3. Úgy gondoltam, nem ront az állagán, úgyhogy hozzáadtam a sütőporral és sóval elkevert lisztet is és alaposan elkevertem benne - igazam lett, a liszttől újra egyenletes lett a tészta.
  4. Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből vert habot is, majd egy sütőpapírral borított nagyobb tepsire kentem a tésztát, akárcsak egy piskótát. A tetejét megszórtam szeletelt mandulával, szerintem tökéletesen illett hozzá. 
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd porcukorral meghintve már ettük is. 
  6. Másnap, hidegen is fantasztikus volt, és állítólag fagyasztani is szuperül lehet, de erről nem tudok nyilatkozni! :)

portugalnarancsos_2.jpg

portugalnarancsos_3.jpg

Szólj hozzá!
2015/október/07

Körtés frangipane tart/tartelette

és gyönyörű Zebramade tálalódeszkák

A tortakészítés kezd a életem részévé válni, és nem tudok betelni vele, de mégis, semmit sem szeretek jobban a pitéknél és tartoknál! Elkészíteni is imádom őket (főleg mióta a késes aprítógépben állítom össze a tésztát), de megenni még annál is jobban!! Beköszöntött az ősz, és el kellett búcsúznom az áfonyától, de rájöttem, hogy körtéből és almából is csodálatos dolgokat lehet készíteni. Például ezt a körtés frangipane tartot. Komolyan mondom, hogy csodálatos! A durvára őrölt mandulától ropogósan marcipános, a kissé karamellizálódott körtétől friss és pont annyira édes lesz, amennyire kell. Ja, és rengeteg vanília van benne, amit aztán tényleg imádok, a tésztában, a krémben, mindenhol, és jól is van ez így. 

pearfrangipane_3.jpg

Emellett az ínycsiklandó desszert mellett ebben a posztban nagy szerepet kap még a tálalás is, amihez a magyar tulajdonú Zebramade-től kaptam néhány gyönyörű, tölgyfa tálalódeszkát. A Zebramade tulajdonosai, Tamás és Tímea házaspárként alapították és építik azóta is a főként tömör tölgyfából, kézzel készített bútorokat és lakberendezési tárgyakat készítő márkájukat. A tölgyfát tartóssága, időtálló és gyönyörűen öregedő típusa miatt választották, a tálalóeszközök gyártásával pedig egyesítették két nagy szerelmüket, a fát és a gasztronómiát. Azt hiszem keresve se találhattam volna gyönyörűbb deszkákat, fantasztikus a tapintásuk és az illatuk, az ételeket pedig még ellenállhatatlanabbá teszik! Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen tehetséges magyar vállalkozás munkái díszíthetik a konyhámat. 

 pearfrangipane_4.jpg

 

Ismerjétek meg őket jobban Ti is: http://zebramade.com/accessories

 

Körtés frangipane tart/tartelette

Eredeti recept: What Katie Ate

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz, vagy egy nagyobb piteformához (26-30 cm): 

A tésztához: 

  • 225 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 125 g hideg vaj
  • fél vaníliarúd magjai
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek jéghideg víz
  • csipet só

 

A töltelékhez: 

  • 75 g szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 75 g barnacukor
  • 1 tojás
  • fél vaníliarúd magjai
  • 100 g őrölt, hántolt mandula
  • csipet fahéj
  • 3-4 db nem túl nagy vilmoskörte

 

  1. Én mindent késes aprítógépben csináltam, és így pillanatok alatt előkészítettem mindent. Először szinte porrá aprítottam benne a hántolt mandulát, ami a töltelékhez kell, majd ezt félretettem és jöhetett a tészta. 
  2. Először a lisztet, porcukrot, sót, vajat és vaníliát addig kevertem a gépben, amíg morzsás állagú nem lett, ekkor hozzáadtam a tojássárgákat és a vizet és addig dolgoztattam a gépet, amíg egy kis labdává nem formálódott a tészta. (ha ugyanezt kézzel csinálom, akkor a porcukorral, sóval és vaníliával elkevert lisztbe belereszelem a hideg vajat egy nagylyukú reszelőn, majd az ujjaimmal elmorzsolgatom, végül a tojással és hideg vízzel gombóccá gyúrom).
  3. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában hűtőbe tettem 2 órára. 
  4. Az utolsó fél óra várakozási időben előkészítettem a tölteléket: a puha vajat egy kis keverőkancsóban alaposan elkevertem a cukorral, tojással, vaníliával, fahéjjal és az őrölt mandulával.
  5. A körtéket félbe, majd negyedekbe vágtam és óvatosan kivágtam a magházaikat, majd egy éles késsel vékony szeleteket vágtam a negyedekből, ügyelve arra, hogy felül ne vágjam át teljesen a körtéket, hogy egy nagyon vékony részen összeköttetésben maradjanak a szeletkék. 
  6. A tésztából kb. 6,5-7 grammnyi adagokat mértem ki, ezeket egyenként lisztezett munkafelületen kinyújtottam, majd kibéleltem velük a 10 cm-es piteformákat és megszúrkáltam mindegyiket egy villával. 
  7. A tölteléket egyenletesen elosztottam a piteformákban, majd a negyed körtéket legyezőt formálva széthúztam és kissé belenyomtam a töltelékekbe.
  8. 200 fokos sütőben (180 fokos légkeveréses) kb. 20-25 percig sütöttem a tartokat, amíg a formák peremén aranybarnára nem sült a tészta és a mandulás a töltelék.
  9. Tejszínhabbal, créme fraiche-el megkoronázva talán még jobb, de önmagában, langyosan és hidegen is ellenállhatatlanul finom. 

 

pearfrangipane_2.jpg

pearfrangipane_5.jpg

Szólj hozzá!
2015/augusztus/20

Csokoládés-sós karamellás pucér torta karamellás popcornnal

csokiskaramell_pucer_1.jpg

Mielőtt elkezdeném leírni ennek a tortának az egyáltalán nem egyszerű (de abszolút kivitelezhető!!!) receptjét, el kell mondanom, hogy most épp a torta levágott darabjaiból és megmaradt krémjeiből, valamint karamellás popcornból összeállított pohárkrémet kanalazom és nem szerénykedem bevallani: durván elégedett vagyok! :)

A torta egy jóbarátom 30. születésnapjára készült és mivel meglepetés volt, szerencsére én találhattam ki, hogy milyen legyen. Nagyon pasis tortát szerettem volna készíteni, mert Zsolti nagyon pasi, így jött a csoki, a sós karamell és a popcorn, a "félpucér" tortabevonási technikát pedig még sosem próbáltam, úgyhogy épp eljött az ideje. Az ünnepelt nagyon szerette, én pedig beleszerettem a félpucérságba.

Ezen a nyáron nagyon kedves emberek úgy gondolták (és még hátravannak páran), hogy velem szeretnék elkészíttetni az esküvői tortájukat. Először csak két ismerős pár volt, és őrült nagy kihívásnak tűnt, úgyhogy belementem. Aztán megjöttek a profi fotók, és megjöttek az újabb felkérések, végül augusztus minden hétvégéje betelt esküvői tortákkal, és most azt hiszem nem érdemes itt megállni, mert nemcsak az ifjú párok szerették, amit eddig csináltam, hanem én is, NAGYON!

Bár ez a torta nem esküvői, akár az is lehetne, mert nagyon alkalmi, és nagyon különleges. Készítsétek el valamilyen különleges alkalomra!! :)

 

csokiskaramell_pucer_2.jpg

 

Csokoládé-sós karamell 3 szintes pucér torta, karamellás popcornnal

(Hozzávalók - 22 cm-es, kb. 16 szeletes tortához)

A tésztához (3 db 22 cm-es tortakarikához): 

  • 400 g vaj
  • 400 g porcukor
  • 8 tojás
  • 400 g liszt
  • 50 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • fél sütőpor

 

A sós karamellkrémhez:

  • 200 g kristálycukor/barnacukor
  • 100 g vaj
  • 250 ml tejszín (habtejszín)
  • Maldon só

 

Az étcsokoládé ganache-hoz:

  • 250 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 90 g vaj

 

A bevonat vajkrémhez: 

  • 3 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj

 

A karamellás popcornhoz:

  • kb. 100 g pattogatni való kukorica
  • 2-3 ek olaj

 

Elkészítés lépései: 

1. Karamellkrém - mire a tortakarikák kihűlnek, pont eléri a kellő szilárdságot.

2. Étcsoki ganache - karamellkrémmel megegyező okokból.

3. Tortakarikák.

4. Bevonat vajkrém.

5. Popcorn.

 

Elkészítés: 

A SÓS KARAMELLKRÉMHEZ a cukrot egyenletesen szétterítjük egy tapadásmentes serpenyőben, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. A cukor hamarosan olvadni kezd - nem szükséges, és nem is ajánlott kevergetni, de ha úgy látjuk, hogy nem olvad egyenletesen, akkor a serpenyő rázogatásával segíthetjük a cukorréteg egyenletes olvadását. Addig várjunk, amíg a teljes cukormennyiség világos-aranybarna színű karamellé nem alakul. Ne várjuk meg, amíg sötétbarna színt ér el, mert akkor már kesernyés lesz a belőle készített karamellkrémünk. 

Hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel. A serpenyő mozgatásával segíthetjük, hogy a vaj gyorsabban felolvadjon. 

Hozzáöntjük a kissé felmelegített tejszínt - ne ijedjünk meg, ha kissé bugyogni kezd. Egy fakanállal keverjük egyneművé, majd főzzük további 1-2 percig és vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá egy csipet Maldon sóvirágot, majd keverjük el és öntsük egy kancsóba vagy üvegedénybe. 

Miután levesszük a tűzről, folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyünk félre belőle 150 ml-t a torta külsejére, majd a többit tegyük hűtőbe, amíg szükségünk nem lesz rá. Több órás/napos hűtőben való tárolással sem veszíti el kenhető állagát. A karamellkrém részletesen bemutatott elkészítését ITT is megtaláljátok. 

Az ÉTCSOKOLÁDÉ GANACHE-HOZ a csokit egy mély tálba tördeljük (vagy beleszórjuk a pasztillát), a tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd ráöntjük a csokoládéra, és addig keverjük, amíg sima, fényes csokikrémet nem kapunk. Ekkor kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne. Hűtőbe tesszük, amíg krémes, kenhető állaga nem lesz. 

A TORTAKARIKÁKHOZ a szobahőmérsékletű, puha vajat a robotgép krémkeverő karjával krémesre keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyiket alaposan elkeverjük a vajjal. Közben a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd több részletben hozzáadjuk a tésztához, és egynemű, sűrű tésztává keverjük. 3 ugyanakkora tortakarikát kivajazunk (én egyszerhasználatos papírformát használok), majd 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egy spatulával elkenjük a tortaformákban. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a tortákat, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Ezután rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket. 

A BEVONAT VAJKRÉMHEZ gőz fölött kb. 50 fokosra melegítjük a tojásfehérjéket a cukorral, közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ezután átöntjük a kissé habos fehérjét a robotgépbe, és a habverő karral kemény habbá verjük - mire elkészül, addigra ki is hül a hab. Ezután kis kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, amitől a habkrém úgy tűnhet, mintha szétesett volna, de csak verjük tovább, és szép fényes, kenhető krémmé áll majd össze. A felét töltsük habzsákba, a másik felét hagyjuk a keverőtálban.

Az ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ egy hosszú pengéjű késsel teljesen egyenesre vágjuk mindegyik tortakarika tetejét (a levágott tortadarabokból remek pohárkrém lesz), majd kiválasztjuk azt, aminek a legszebb, legegyenletesebb az alja, mert megfordítva ez lesz a tortánk teteje. 

A tortatálra helyezzük a legalsó tortakarikát, vágott felével felfelé, majd a habzsákból kb. 1-1,5 ujjnyi vastag krémet nyomunk körbe a vágott felület külső peremén. A csokikrém felét belekanalazzuk a fehér körön belülre, elegyengetjük, majd ízlés szerint rákenünk a karamellkrémből pár kanállal (nekem ekkor még nagyon könnyen kenhető állaga volt, úgyhogy gyakorlatilag körkörösen ráfolyattam). A második tortakarikát, szintén vágott felével felfelé óvatosan rátesszük a krémre, kissé rányomjuk, majd megismételjük az előző lépést a vajkrémmel, maradék csokikrémmel és a karamellkrémmel. Végül vágott felével lefelé ráhelyezzük a harmadik tortakarikát, és ismét rányomjuk kissé, hogy jól összetapadjanak a szintek. Ezután 10 percre betehetjük a hűtőbe, ha túl lágynak érezzük a krémeket. 

Ezután a maradék vajkrémet egyenletesen elkenjük a torta külső felületén úgy, hogy éppen befedje, de még kilátszódjon alóla a tészta. Ezt csinálhatjuk egy lapos, hajlított kenőkéssel vagy merev spatulával is. Nem kell túl sok krémet használnunk, és mindig szedjük le a felesleget. Ezután ismét következhet egy rövid, 10 perces hűtés, ha szükségesnek érezzük.

Közben készítsük el a KARAMELLÁS POPCORNT: egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, dobjunk bele pár szem pattogatni való kukoricát, majd várjuk meg, hogy kipattanjanak. Ezután öntsük a lábasba a teljes adagot, fedjük le, majd vegyük alacsonyabbra a hőfokot és várjuk meg, amíg az összes kukoricaszem kipattog. Közben rázogassuk néha össze a kukoricát, hogy ne égjen le. Amikor kipattogott a teljes adag (jelentősen ritkul a pattogások száma), vegyük le a tűzről, és forgassuk össze 3-4 evőkanálnyi karamellkrémmel, majd terítsük szét egy sütőpapírral borított sütőtálcán.

Az összeállított tortát ezután öntsük le a szobahőmérsékleten félretett kb. 1,5 dl folyósabb állagú karamellkrémmel -  pont annyit öntsünk a tetejére, amennyi ellepi, és néhol túlcsordul. Végül halmozzuk rá ízlésesen a karamellás popcornt!

 csokiskaramell_pucer_3.jpg

Szólj hozzá!