2016/február/13

Portugál narancsos sütemény

Az utóbbi években óriási a rajongásom a vérnarancs és az úgynevezett "félvér" tarocco narancs iránt. Azt hiszem ez az a gyümölcs, ami a legszebben mutat a desszertfotókon és kellemesen édes fanyarságával nem csak látványban, de ízben is tökéletes harmóniát alkot az édes ízekkel. Viszont sem a narancs, sem az egyéb citrusok héját nem használom már nagyon régóta, aminek egyetlen oka van: nem merem. Nem tudom pontosan mivel kezelik, nem tudom az milyen hatással van a szervezetre, úgyhogy inkább semmit sem kezdek vele. Szerencsére az egyik kedvenc webáruházam a Dolce Vita Konyha mindig gondoskodik arról, hogy Olaszországból kezeletlen héjú narancsot és citromot szállítson, és most először én is rendeltem tőlük, de egész biztosan nem utóljára. A narancs isteni, csakúgy, mint a héja, amit talán le is fagyasztok. Na de vissza ehhez a recepthez: mostanában receptek helyett inkább receptfotókat böngészek, hiszen a fotó alapján elég jól látszik milyen az adott étel állaga. Ez a portugál narancsos sütemény pont a maga egyszerűségével fogott meg: olyan, mint egy könnyed piskóta, mégis látszott a fotón, hogy belül tömör és szaftos. Egy natúr piskótatésztát nem is lenne olyan élvezetes magában enni, mint ezt a narancsos süteményt - amikor kisült, mascarponehabot gondoltam ki hozzá (további reszelt narancshéjjal), de aztán megkóstoltam és inkább csak magában ettük.

 

portugalnarancsos_4.jpg

 

Portugál narancsos sütemény (hozzávalók és nagyobb lapos tepsihez): 

Eredeti recept: Foodess.com

  • 150 g puha vaj
  • 250 g porcukor
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 3 nagy narancs leve és héja
  • 250 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • + 100 g szeletelt mandula (opcionális)

 

  1. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. 
  2. Ezután hozzáadom a keverékhez a narancsok levét és héját, amitől úgy tűnik, mintha az egész szétesne és nekem ezen a hosszas keverés sem segített (bár az eredeti recept szerint az egyre gyorsabb keveréstől újra összeáll a tészta).
  3. Úgy gondoltam, nem ront az állagán, úgyhogy hozzáadtam a sütőporral és sóval elkevert lisztet is és alaposan elkevertem benne - igazam lett, a liszttől újra egyenletes lett a tészta.
  4. Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből vert habot is, majd egy sütőpapírral borított nagyobb tepsire kentem a tésztát, akárcsak egy piskótát. A tetejét megszórtam szeletelt mandulával, szerintem tökéletesen illett hozzá. 
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd porcukorral meghintve már ettük is. 
  6. Másnap, hidegen is fantasztikus volt, és állítólag fagyasztani is szuperül lehet, de erről nem tudok nyilatkozni! :)

portugalnarancsos_2.jpg

portugalnarancsos_3.jpg

Szólj hozzá!
2015/október/07

Körtés frangipane tart/tartelette

és gyönyörű Zebramade tálalódeszkák

A tortakészítés kezd a életem részévé válni, és nem tudok betelni vele, de mégis, semmit sem szeretek jobban a pitéknél és tartoknál! Elkészíteni is imádom őket (főleg mióta a késes aprítógépben állítom össze a tésztát), de megenni még annál is jobban!! Beköszöntött az ősz, és el kellett búcsúznom az áfonyától, de rájöttem, hogy körtéből és almából is csodálatos dolgokat lehet készíteni. Például ezt a körtés frangipane tartot. Komolyan mondom, hogy csodálatos! A durvára őrölt mandulától ropogósan marcipános, a kissé karamellizálódott körtétől friss és pont annyira édes lesz, amennyire kell. Ja, és rengeteg vanília van benne, amit aztán tényleg imádok, a tésztában, a krémben, mindenhol, és jól is van ez így. 

pearfrangipane_3.jpg

Emellett az ínycsiklandó desszert mellett ebben a posztban nagy szerepet kap még a tálalás is, amihez a magyar tulajdonú Zebramade-től kaptam néhány gyönyörű, tölgyfa tálalódeszkát. A Zebramade tulajdonosai, Tamás és Tímea házaspárként alapították és építik azóta is a főként tömör tölgyfából, kézzel készített bútorokat és lakberendezési tárgyakat készítő márkájukat. A tölgyfát tartóssága, időtálló és gyönyörűen öregedő típusa miatt választották, a tálalóeszközök gyártásával pedig egyesítették két nagy szerelmüket, a fát és a gasztronómiát. Azt hiszem keresve se találhattam volna gyönyörűbb deszkákat, fantasztikus a tapintásuk és az illatuk, az ételeket pedig még ellenállhatatlanabbá teszik! Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen tehetséges magyar vállalkozás munkái díszíthetik a konyhámat. 

 pearfrangipane_4.jpg

 

Ismerjétek meg őket jobban Ti is: http://zebramade.com/accessories

 

Körtés frangipane tart/tartelette

Eredeti recept: What Katie Ate

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz, vagy egy nagyobb piteformához (26-30 cm): 

A tésztához: 

  • 225 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 125 g hideg vaj
  • fél vaníliarúd magjai
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek jéghideg víz
  • csipet só

 

A töltelékhez: 

  • 75 g szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 75 g barnacukor
  • 1 tojás
  • fél vaníliarúd magjai
  • 100 g őrölt, hántolt mandula
  • csipet fahéj
  • 3-4 db nem túl nagy vilmoskörte

 

  1. Én mindent késes aprítógépben csináltam, és így pillanatok alatt előkészítettem mindent. Először szinte porrá aprítottam benne a hántolt mandulát, ami a töltelékhez kell, majd ezt félretettem és jöhetett a tészta. 
  2. Először a lisztet, porcukrot, sót, vajat és vaníliát addig kevertem a gépben, amíg morzsás állagú nem lett, ekkor hozzáadtam a tojássárgákat és a vizet és addig dolgoztattam a gépet, amíg egy kis labdává nem formálódott a tészta. (ha ugyanezt kézzel csinálom, akkor a porcukorral, sóval és vaníliával elkevert lisztbe belereszelem a hideg vajat egy nagylyukú reszelőn, majd az ujjaimmal elmorzsolgatom, végül a tojással és hideg vízzel gombóccá gyúrom).
  3. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában hűtőbe tettem 2 órára. 
  4. Az utolsó fél óra várakozási időben előkészítettem a tölteléket: a puha vajat egy kis keverőkancsóban alaposan elkevertem a cukorral, tojással, vaníliával, fahéjjal és az őrölt mandulával.
  5. A körtéket félbe, majd negyedekbe vágtam és óvatosan kivágtam a magházaikat, majd egy éles késsel vékony szeleteket vágtam a negyedekből, ügyelve arra, hogy felül ne vágjam át teljesen a körtéket, hogy egy nagyon vékony részen összeköttetésben maradjanak a szeletkék. 
  6. A tésztából kb. 6,5-7 grammnyi adagokat mértem ki, ezeket egyenként lisztezett munkafelületen kinyújtottam, majd kibéleltem velük a 10 cm-es piteformákat és megszúrkáltam mindegyiket egy villával. 
  7. A tölteléket egyenletesen elosztottam a piteformákban, majd a negyed körtéket legyezőt formálva széthúztam és kissé belenyomtam a töltelékekbe.
  8. 200 fokos sütőben (180 fokos légkeveréses) kb. 20-25 percig sütöttem a tartokat, amíg a formák peremén aranybarnára nem sült a tészta és a mandulás a töltelék.
  9. Tejszínhabbal, créme fraiche-el megkoronázva talán még jobb, de önmagában, langyosan és hidegen is ellenállhatatlanul finom. 

 

pearfrangipane_2.jpg

pearfrangipane_5.jpg

Szólj hozzá!
2015/augusztus/20

Csokoládés-sós karamellás pucér torta karamellás popcornnal

csokiskaramell_pucer_1.jpg

Mielőtt elkezdeném leírni ennek a tortának az egyáltalán nem egyszerű (de abszolút kivitelezhető!!!) receptjét, el kell mondanom, hogy most épp a torta levágott darabjaiból és megmaradt krémjeiből, valamint karamellás popcornból összeállított pohárkrémet kanalazom és nem szerénykedem bevallani: durván elégedett vagyok! :)

A torta egy jóbarátom 30. születésnapjára készült és mivel meglepetés volt, szerencsére én találhattam ki, hogy milyen legyen. Nagyon pasis tortát szerettem volna készíteni, mert Zsolti nagyon pasi, így jött a csoki, a sós karamell és a popcorn, a "félpucér" tortabevonási technikát pedig még sosem próbáltam, úgyhogy épp eljött az ideje. Az ünnepelt nagyon szerette, én pedig beleszerettem a félpucérságba.

Ezen a nyáron nagyon kedves emberek úgy gondolták (és még hátravannak páran), hogy velem szeretnék elkészíttetni az esküvői tortájukat. Először csak két ismerős pár volt, és őrült nagy kihívásnak tűnt, úgyhogy belementem. Aztán megjöttek a profi fotók, és megjöttek az újabb felkérések, végül augusztus minden hétvégéje betelt esküvői tortákkal, és most azt hiszem nem érdemes itt megállni, mert nemcsak az ifjú párok szerették, amit eddig csináltam, hanem én is, NAGYON!

Bár ez a torta nem esküvői, akár az is lehetne, mert nagyon alkalmi, és nagyon különleges. Készítsétek el valamilyen különleges alkalomra!! :)

 

csokiskaramell_pucer_2.jpg

 

Csokoládé-sós karamell 3 szintes pucér torta, karamellás popcornnal

(Hozzávalók - 22 cm-es, kb. 16 szeletes tortához)

A tésztához (3 db 22 cm-es tortakarikához): 

  • 400 g vaj
  • 400 g porcukor
  • 8 tojás
  • 400 g liszt
  • 50 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • fél sütőpor

 

A sós karamellkrémhez:

  • 200 g kristálycukor/barnacukor
  • 100 g vaj
  • 250 ml tejszín (habtejszín)
  • Maldon só

 

Az étcsokoládé ganache-hoz:

  • 250 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 90 g vaj

 

A bevonat vajkrémhez: 

  • 3 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj

 

A karamellás popcornhoz:

  • kb. 100 g pattogatni való kukorica
  • 2-3 ek olaj

 

Elkészítés lépései: 

1. Karamellkrém - mire a tortakarikák kihűlnek, pont eléri a kellő szilárdságot.

2. Étcsoki ganache - karamellkrémmel megegyező okokból.

3. Tortakarikák.

4. Bevonat vajkrém.

5. Popcorn.

 

Elkészítés: 

A SÓS KARAMELLKRÉMHEZ a cukrot egyenletesen szétterítjük egy tapadásmentes serpenyőben, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. A cukor hamarosan olvadni kezd - nem szükséges, és nem is ajánlott kevergetni, de ha úgy látjuk, hogy nem olvad egyenletesen, akkor a serpenyő rázogatásával segíthetjük a cukorréteg egyenletes olvadását. Addig várjunk, amíg a teljes cukormennyiség világos-aranybarna színű karamellé nem alakul. Ne várjuk meg, amíg sötétbarna színt ér el, mert akkor már kesernyés lesz a belőle készített karamellkrémünk. 

Hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel. A serpenyő mozgatásával segíthetjük, hogy a vaj gyorsabban felolvadjon. 

Hozzáöntjük a kissé felmelegített tejszínt - ne ijedjünk meg, ha kissé bugyogni kezd. Egy fakanállal keverjük egyneművé, majd főzzük további 1-2 percig és vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá egy csipet Maldon sóvirágot, majd keverjük el és öntsük egy kancsóba vagy üvegedénybe. 

Miután levesszük a tűzről, folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyünk félre belőle 150 ml-t a torta külsejére, majd a többit tegyük hűtőbe, amíg szükségünk nem lesz rá. Több órás/napos hűtőben való tárolással sem veszíti el kenhető állagát. A karamellkrém részletesen bemutatott elkészítését ITT is megtaláljátok. 

Az ÉTCSOKOLÁDÉ GANACHE-HOZ a csokit egy mély tálba tördeljük (vagy beleszórjuk a pasztillát), a tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd ráöntjük a csokoládéra, és addig keverjük, amíg sima, fényes csokikrémet nem kapunk. Ekkor kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne. Hűtőbe tesszük, amíg krémes, kenhető állaga nem lesz. 

A TORTAKARIKÁKHOZ a szobahőmérsékletű, puha vajat a robotgép krémkeverő karjával krémesre keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyiket alaposan elkeverjük a vajjal. Közben a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd több részletben hozzáadjuk a tésztához, és egynemű, sűrű tésztává keverjük. 3 ugyanakkora tortakarikát kivajazunk (én egyszerhasználatos papírformát használok), majd 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egy spatulával elkenjük a tortaformákban. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a tortákat, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Ezután rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket. 

A BEVONAT VAJKRÉMHEZ gőz fölött kb. 50 fokosra melegítjük a tojásfehérjéket a cukorral, közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ezután átöntjük a kissé habos fehérjét a robotgépbe, és a habverő karral kemény habbá verjük - mire elkészül, addigra ki is hül a hab. Ezután kis kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, amitől a habkrém úgy tűnhet, mintha szétesett volna, de csak verjük tovább, és szép fényes, kenhető krémmé áll majd össze. A felét töltsük habzsákba, a másik felét hagyjuk a keverőtálban.

Az ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ egy hosszú pengéjű késsel teljesen egyenesre vágjuk mindegyik tortakarika tetejét (a levágott tortadarabokból remek pohárkrém lesz), majd kiválasztjuk azt, aminek a legszebb, legegyenletesebb az alja, mert megfordítva ez lesz a tortánk teteje. 

A tortatálra helyezzük a legalsó tortakarikát, vágott felével felfelé, majd a habzsákból kb. 1-1,5 ujjnyi vastag krémet nyomunk körbe a vágott felület külső peremén. A csokikrém felét belekanalazzuk a fehér körön belülre, elegyengetjük, majd ízlés szerint rákenünk a karamellkrémből pár kanállal (nekem ekkor még nagyon könnyen kenhető állaga volt, úgyhogy gyakorlatilag körkörösen ráfolyattam). A második tortakarikát, szintén vágott felével felfelé óvatosan rátesszük a krémre, kissé rányomjuk, majd megismételjük az előző lépést a vajkrémmel, maradék csokikrémmel és a karamellkrémmel. Végül vágott felével lefelé ráhelyezzük a harmadik tortakarikát, és ismét rányomjuk kissé, hogy jól összetapadjanak a szintek. Ezután 10 percre betehetjük a hűtőbe, ha túl lágynak érezzük a krémeket. 

Ezután a maradék vajkrémet egyenletesen elkenjük a torta külső felületén úgy, hogy éppen befedje, de még kilátszódjon alóla a tészta. Ezt csinálhatjuk egy lapos, hajlított kenőkéssel vagy merev spatulával is. Nem kell túl sok krémet használnunk, és mindig szedjük le a felesleget. Ezután ismét következhet egy rövid, 10 perces hűtés, ha szükségesnek érezzük.

Közben készítsük el a KARAMELLÁS POPCORNT: egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, dobjunk bele pár szem pattogatni való kukoricát, majd várjuk meg, hogy kipattanjanak. Ezután öntsük a lábasba a teljes adagot, fedjük le, majd vegyük alacsonyabbra a hőfokot és várjuk meg, amíg az összes kukoricaszem kipattog. Közben rázogassuk néha össze a kukoricát, hogy ne égjen le. Amikor kipattogott a teljes adag (jelentősen ritkul a pattogások száma), vegyük le a tűzről, és forgassuk össze 3-4 evőkanálnyi karamellkrémmel, majd terítsük szét egy sütőpapírral borított sütőtálcán.

Az összeállított tortát ezután öntsük le a szobahőmérsékleten félretett kb. 1,5 dl folyósabb állagú karamellkrémmel -  pont annyit öntsünk a tetejére, amennyi ellepi, és néhol túlcsordul. Végül halmozzuk rá ízlésesen a karamellás popcornt!

 csokiskaramell_pucer_3.jpg

Szólj hozzá!
2015/július/13

Gluténmentes, nyári csokitorta

Ági 30. szülinapi tortája

Bár a blogbejegyzéseim száma nem ezt tükrözi, igen tevékeny nyaram van sütés tekintetében. Úgy tűnik, hogy egy csomó kedves ember szeretne tőlem tortát rendelni születésnapra, vagy ami még ennél is nagyobb megtiszteltetés, ESKÜVŐRE. Úgyhogy sütök, persze a saját stílusomban, pucér és "rusztikus" tortákat, mert szerencsére mások is úgy gondolják, hogy szép ez a műfaj. 

Amikor Ági barátnőm 30., meglepi szülinapját szerveztük egyértelmű volt, hogy Bébicsirke torta lesz, és mivel Ági keményítőérzékeny, olyat kellett kitalálnom, ami nem tartalmaz keményítőt. Szerencsére a cukorral és csokival nem kellett csínján bánni, úgyhogy egy nagyon-nagyon régi csokitorta receptemet turbóztam fel nutellával, mandulaliszttel, és egy nyári gyümölcsös mascarpone habbal, hogy nagyon csokis és nagyon nyári legyen. Felfalták!!! Szegény Ági még csak felvágni sem tudta, mert volt nála egy gyorsabb vállalkozó szellem, de egy jóóó nagy szelet azért neki is jutott! :) Tényleg nagyon-nagyon jó lett, és remélem egy kicsit hozzájárult, hogy ne felejtsük el mennyire örült az ünnepelt a meglepetésnek és nekünk! Boldog szülinapot még egyszer drága Ágim!!

csokitorta_1.jpg

 

Gluténmentes, nyári csokitorta

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához): 

  • 300 g magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 2 ek tejszín
  • 4 nagy tojás + 3 tojásfehérje (vagy 6 nagy tojás)
  • 200 g barnacukor
  • 2 ek tej
  • 2-3 ek nutella
  • 100 g mandulaliszt

 

A mascarpone habhoz: 

  • 250 ml tejszín
  • 4 ek porcukor
  • 250 g mascarpone
  • + nyári, bogyós gyümölcsök

 

1. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztom a vajjal és a tejszínnel. Amikor teljesen felolvadt, sima és fényes, leveszem és hagyom hűlni.
2. A tojásokat és a fehérjéket a cukorral, egy csipet sóval és a tejjel habosra verem robotgéppel. Akkor jó, ha kb.a kétszeresére nő és sűrű, kemény hab lesz.
3. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tortaformát pedig előkészítem: kivajazom és sütőpapírt teszek az aljára, majd rákapcsolom az oldalát. 
4. Amikor az olvadt csokoládé már langyosra hűlt, 3-4 részletben hozzákeverem a tojásos keverékhez. Minden fokozatnál egyre sűrűbb tésztát kapok.
5. A keverékhez a legvégén adom hozzá a nutellát és a mandulalisztet, majd ezt is jól elvegyítem benne, beleöntöm a tortaformába, és 40-45 perc alatt készre sütöm.
6. Érdemes a sütés vége előtt 10 perccel már ránézni a tortára, nem jó, ha nagyon kiszárad, a közepe még lehet kicsit remegős. 
7. Ha megsült, rácsra teszem és hagyom teljesen kihűlni. Mielőtt a habot rátenném 15 percre a hűtőbe teszem. 
8. A habhoz a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, majd hozzáadom a mascarponét és épp csak addig keverem, amíg elvegyül. A torta tetejére kenem és megszórom mindenféle finom nyári bogyós gyümölccsel és persze porcukorral! 

csokitorta_2.jpg

 

csokitorta_3.jpg

Szólj hozzá!
2015/május/01

Almás csirkehúsgolyók

Felnőtteknek és babáknak

Amikorra a kisfiam elérte a 6 hónapos kort, már nagyon sok tervem volt, hogy milyen házi finomságokat fogok neki készíteni, és láttam a lelki szemeim előtt, hogy micsoda ínyenc lesz. Aztán kiderült, hogy Milónak semmi sem ízlik, és legfőképp utálja az almát és a répát, enni pedig nem és nem és nem fog. 2 hónap telt el, mire végre örömmel nyitotta ki a száját és megevett egy csirkés zöldborsós bébikaját - addigra már teljesen elment a kedvem a makulátlanul higiénikus főzéstől, pürésítéstől és az iszonyú finom házi bébiétel kidobásától (vagy jobb esetben Geri megette). Szóval zöldségpüréket azóta sem nagyon készítek, bár szerencsére a kiskrapek azóta már mindent szeret, még az almát is. Mióta fogai is vannak, újra belelkesültem, és elkezdtem olyan ételeket készíteni, amiből az egész család ehet. Ezek a csirkés gombócok zseniálisak, először is korábban sosem vettem a hentesnél darált csirkehúst: hiba volt. Másodszor sosem kevertem volna reszelt almát a húshoz, pedig nagyon illenek egymáshoz és  az alma fantasztikusan szaftossá teszi a húsgolyókat!

csirkegomboc_1.jpg

Almás csirkehúsgolyók (hozzávalók, kb. 20-25 db húsgolyóhoz): 

Babáknak kb. 9 hónapos kortól adható (Annabel Karmel - Babaétrend c. könyv receptje alapján)

  • 2 ek olívaolaj/szőlőmagolaj
  • 1 nagy alma
  • 1/2 kg csirkecomb filé, ledarálva
  • 1/2 kg csirkemell filé, ledarálva
  • 1 póréhagyma fehér része
  • Friss kenyérmorzsa 1 szelet kenyérből
  • 1-2 ek friss, aprított petrezselyem
  • csipet só
  • + liszt a bundázáshoz, kevés olaj a sütéshez

 

  1. Az olajat felforrósítom, rádobom a karikákra vágott póréhagymát, majd alacsony lángon megfonnyasztom és félreteszem hűlni, majd aprítógépben finomra aprítom. 
  2. Az almát lereszelem, majd kinyomkodom a felesleges levét. 
  3. Összekeverem az összes hozzávalót, majd apró gombócokat formázok a masszából, lisztbe forgatom és kevés forró olajban aranybarnára sütöm őket.

 

Miló nagy örömmel rágcsálta, és valószínűleg ínyenc lesz! :)

csirkegomboc_milo.jpg

 csirkegomboc_2.jpg

 

Szólj hozzá!
2015/március/15

Ricottás-citromos amerikai palacsinta

….és egyszer úgyis megnyitom a reggelizőmet

Tudom, hogy Budapesten sorra nyílnak a reggelizőhelyek, de olyan még mindig nincs, ahol amerikai palacsintát is lehetne enni, úgyhogy kezdek arra a véleményre jutni, hogy nyitnom kellene egy ilyet. Reggelik, sütik, gourmet ebédmenü. Ez lenne. Természetesen korán reggel nyitna és mondjuk délután 3-kor zárna, hogy zárás után mehessek a kölkökért az oviba egy kis maradék sütivel. Gyakran lennék ott, lenne egy pici irodám a reggeliző fölött, és állandóan sütiillatom lenne…hmm hmm hmm :)

Amíg ez csak egy szép álom, addig itt ez a ricottás-citromos amerikai palacsinta, amihez nemrég, amikor Miamiban jártunk egy jó nagy vastag szelet ropogós bacon is járt (azt csak mellékesen megjegyzem, hogy olyan ropogós volt, hogy bele is tört az egyik hátsó fogam, de nem tudtam a bacont hibáztatni). Az ottani palacsintám egész máshogy nézett ki, az egész tányért beterítette, kívül ropogós, belül puha volt és egészen biztosan volt benne 10-15 dkg vaj - egyszer talán majd azt is reprodukálom, de ezt az ízkombinációt a megszokott kedvenc, puha amerikai palacsintámban is ki akartam próbálni, hát íme.

Kevés mézzel megcsorgatva és kókuszchipszel megszórva ettük, de tejszínhab, vaníliasodó vagy valamilyen mascarponekrém is nagyon jól állna neki. 

lemonricotta_1.jpg

 

Ricottás-citromos amerikai palacsinta (hozzávalók - 15-20 db-hoz): 

  • 250 g ricotta
  • 3 tojássárgája, 2 tojásfehérje
  • 2-3 ek cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 100 g liszt
  • 2-3 ek tej
  • kevés olaj a sütéshez

 

  1. A ricottát, tojássárgákat és a cukrot simára keverem, majd hozzáadom a citrom levét és héját és a lisztet, végül annyi tejet, hogy ne túl sűrű, de ne is túl folyós, kb. piskótatészta sűrűségű massza legyen.
  2. Ezután hozzáforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot, majd vékonyan beolajozott palacsintasütőbe tenyérnyi méretű köröket öntök a tésztából.
  3. Alacsonyra veszem a lángot, és akkor fordítom meg a palacsintákat, ha külső körívük kezd megszilárdulni és buborékok képződnek a felületén (kb. 15-20 másodperc). Ezután a többi palacsinta kisütése alatt már végig alacsonyan tartom a lángot. 

lemonricotta_2.jpg

Szólj hozzá!
2015/február/01

Csokoládéláva (Moelleux au chocolat/chocolate lava cake)

Mindigis szerettem egész nap pizsiben lenni és semmit sem csinálni vasárnaponként, csak mondjuk főzni valami finomat. Mióta gyerekem van, az egész napos henyélés persze esélytelen, úgyhogy marad a pizsi és a főzés. Ez a csokoládéláva sütemény mondjuk nem tipikus vasárnapi desszert, hanem leginkább hétköznap esti gyors nyalánkság, vagy a váratlanul betoppanó vendégeket lehet vele kényeztetni (mondanom sem kell, hogy imádni szokták). Mert hogy egyszerű, gyors és ellenállhatatlan. Mégis azért készítettem el most vasárnap, mert már nagyon régóta fájt rá a fogam, és mivel most készült el először nappali fényben, ezért végre le is tudtam fotózni. A kisfiam úgy bámulta a sütit, hogy majd kiesett a szeme, a járókában kacagott miközben az apukáját fotóztam a sütivel…már alig várom, hogy ő is ehessen belőle. 

A recept pedig elképesztően egyszerű, nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló, nem kell szétválasztani a tojásokat, és külön tojáshabot verni…stb. És mivel majdnem mindenből 100 g kell bele, az elkészítés bármikor megy fejből is. 

szufle_3.jpg


Csokoládéláva (Moelleux au chocolat/chocolate lava cake)

Hozzávalók (4 adaghoz): 

100 g étcsokoládé

100 g vaj

100 g cukor

3 tojás

100 g liszt

szufle_1.jpg

  1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra, és 4 szufléformát kivajazok. 
  2. Az étcsokoládét gőz fölött összeolvasztom a vajjal, majd félreteszem kissé hűlni. 
  3. Közben a tojásokat habosra verem a cukorral. Egészen addig verem őket, amíg kb. duplájára nő a térfogatuk, kifehéredik és kemény, habos lesz. 
  4. A habos tojáshoz ezután hozzácsorgatom a csokoládét, majd hozzáadom a lisztet is, és teljesen egyneművé keverem, végül elosztom a szufléformákban és 12 percre a sütőbe tolom.
  5. Akkor jó, ha a külsejük már szilárd, de a közepük még puha és remegős. Sütőkesztyűvel egyenként megfogom a szufléformákat, fordítva ráteszek a tetejükre egy tányért, majd óvatosan megfordítom és a tányérra borítom a süteményeket. 
  6. Porcukorral megszórom, és azonnal tálalom. 

szufle_2.jpg

2 komment