2016/december/05

Bacon dzsem

Ehető karácsonyi ajándék azoknak, akiket imádtok

Ezt a receptet a Tefalnak készítettem és Gerivel alig bírtuk ki, hogy a fotózás után ne faljuk fel egy perc alatt. Ha szereted a bacont, akkor ezt imádni fogod. Ha szeretsz valakit, aki szereti a bacont, akkor pedig egyértelmű, hogy el kell neki készítened Karácsonyra. Az íze egyenesen a baconmennyországba repít. Én egy kevés mustármagot és őrölt oregánót adtam hozzá, de el tudom képzelni még pikánsabban chilivel vagy cayenne borssal is. Ami fontos, hogy jó húsos, és kevésbé zsíros bacont válasszatok hozzá, és óvatosan süssétek meg, hogy tényleg ropogós legyen és ne égjenenek/feketedjenek meg a bacondarabok, vagy maradjonak puhák itt-ott. Egyébként elronthatatlan. Azt nem tudom megmondani, hogy pontosan meddig tartható el, de hűtőben pár hétig biztosan eláll - inkább frissen készítsétek, hátha a megajándékozott csak különleges alkalmakkor fog belőle enni egy-egy kiskanállal! :)

img_3931.jpg

Bacon dzsem

Hozzávalók (2 kisebb - 2,5 dl-es - csatos üveghez): 

  • 500 g húsosabb, szeletelt vagy kockázott bacon szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek méz/juharszirup
  • 1 ek balzsamecet
  • 1-2 ek barnacukor
  • További ízesítéshez: mustármag, szárított oregano/kakukkfű/rozmaring, chili, cayenne bors...stb.

 

  1. A bacont a Tefal Ingenio tapadásmentes serpenyőben ropogósra sütjük (én a Tefal Talent és a Tefal Ingenio Expertise indukciós serpenyőket használom nagy imádattal), majd szedőkanállal papírtörlőre szedjük.
  2. A bacon kisült zsírján megpároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát az ízlésünknek megfelelő ízesítőkkel együtt (mustármag, oregano...stb.), majd hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet és további 1-2 percig főzzük, végül megszórjuk a barnacukorral és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon, majd elzárjuk a lángot és hagyjuk, hogy a sűrű szirup langyosra hűljon. 
  3. Ezután aprítógépben kb. fél perc alatt összedolgozzuk a szirupot és a ropogós bacont, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük. 

 

img_3925.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr8412025869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása