2015/február/01

Csokoládéláva (Moelleux au chocolat/chocolate lava cake)

Mindigis szerettem egész nap pizsiben lenni és semmit sem csinálni vasárnaponként, csak mondjuk főzni valami finomat. Mióta gyerekem van, az egész napos henyélés persze esélytelen, úgyhogy marad a pizsi és a főzés. Ez a csokoládéláva sütemény mondjuk nem tipikus vasárnapi desszert, hanem leginkább hétköznap esti gyors nyalánkság, vagy a váratlanul betoppanó vendégeket lehet vele kényeztetni (mondanom sem kell, hogy imádni szokták). Mert hogy egyszerű, gyors és ellenállhatatlan. Mégis azért készítettem el most vasárnap, mert már nagyon régóta fájt rá a fogam, és mivel most készült el először nappali fényben, ezért végre le is tudtam fotózni. A kisfiam úgy bámulta a sütit, hogy majd kiesett a szeme, a járókában kacagott miközben az apukáját fotóztam a sütivel…már alig várom, hogy ő is ehessen belőle. 

A recept pedig elképesztően egyszerű, nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló, nem kell szétválasztani a tojásokat, és külön tojáshabot verni…stb. És mivel majdnem mindenből 100 g kell bele, az elkészítés bármikor megy fejből is. 

szufle_3.jpg


Csokoládéláva (Moelleux au chocolat/chocolate lava cake)

Hozzávalók (4 adaghoz): 

100 g étcsokoládé

100 g vaj

100 g cukor

3 tojás

100 g liszt

szufle_1.jpg

  1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra, és 4 szufléformát kivajazok. 
  2. Az étcsokoládét gőz fölött összeolvasztom a vajjal, majd félreteszem kissé hűlni. 
  3. Közben a tojásokat habosra verem a cukorral. Egészen addig verem őket, amíg kb. duplájára nő a térfogatuk, kifehéredik és kemény, habos lesz. 
  4. A habos tojáshoz ezután hozzácsorgatom a csokoládét, majd hozzáadom a lisztet is, és teljesen egyneművé keverem, végül elosztom a szufléformákban és 12 percre a sütőbe tolom.
  5. Akkor jó, ha a külsejük már szilárd, de a közepük még puha és remegős. Sütőkesztyűvel egyenként megfogom a szufléformákat, fordítva ráteszek a tetejükre egy tányért, majd óvatosan megfordítom és a tányérra borítom a süteményeket. 
  6. Porcukorral megszórom, és azonnal tálalom. 

szufle_2.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr427131827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukomama 2016.01.22. 19:33:28

Feltétlenül kipróbálom, de az ilyen típusú sütiket nem vízbe állítva szokták sütni?

bebicsirke 2016.01.30. 23:20:47

@Kukomama: Ez a recept annyira szuper, hogy még vízfürdő sem kell hozzá sütés közben, és nem is olyan kényes mint egy szuflé! Tényleg zseniális, próbáld ki! :)