2014/január/31

Kakaós nyitott-fonott kalács

Ez a nyitott-fonott kalács nemes egyszerűségével az egyik legnagyobb kedvencem mostanában. Egyébként is imádom a gyúrt élesztős tésztákat, imádom őket gyúrni, és aztán imádom őket megenni is (forrón!!). Amióta egy gyönyörű KitchenAid a segítségem a konyhában, azóta ő dagasztja nekem a tésztákat, de nem bírom ki, hogy ne essek neki legalább a végén egy kicsit kézzel is, mert brutálisan nyugtató hatással van rám a tésztagombóc gömbölyítése. De szerintem bárkire! A kalács kakaó helyett akár fahéjjal, vagy más izgalmas fűszerekkel is beszórható, de nálam most a klasszikus viszi a prímet. Fonás után én most egyenesen fektettem a tepsibe, de koszorút is lehet belőle formázni, és úgy még elegánsabb és még kívánatosabb lesz, ha ezt még lehet fokozni! :)

blogra1_kakaoskalacs.jpg

Kakaós nyitott-fonott kalács (hozzávalók, 1-2-3-4 főre :))

  • 20 g friss élesztő
  • 40 g vaj
  • 125 ml tej
  • 25 g porcukor
  • 1/4 tk só
  • 200 g liszt

A töltelékhez: 

  • 50 g puha vaj
  • 25 g porcukor
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

blogra_kalacs_fazis.JPG

A tészta lekenéséhez: 1 kissé felvert tojás, kicsi tejjel/tejszínnel + csipet sóval

  1. Az élesztőt belemorzsolom egy nagy keverőtálba (amiben majd a tésztát keleszteni is fogom). 
  2. A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadom a tejet, majd kézmelegre melegítem (37 fokosra) és ráöntöm az élesztőre. Addig keverem, amíg az élesztő teljesen feloldódik, ezután hozzáadom a cukrot, sót és a lisztet, majd kézzel vagy géppel addig dagasztom a tésztát, amíg szép sima, hólyagos nem lesz a felülete (géppel kb. 2-3 perc, kézzel 7-8 perc). 
  3. A kelesztésre használt tálat ezután átlátszó fóliával vonom be, majd meleg helyen duplájára kelesztem a tésztagombócot (kb. 60-90 perc).
  4. Amíg kel, a puha vajat összekeverem a cukorral és a vaníliakivonattal, és félreteszem szobahőmérsékleten, hogy kenhető maradjon.
  5. Amikor a tészta szépen megkelt, enyhén lisztezett felületen kb. 40x20 cm-es téglalapot nyújtok belőle - nagyon könnyű nyújtani.
  6. Egyenletesen megkenem a vajkrémmel, majd szitán keresztül egyenletesen megszórom a kakaó-fahéj-csipet só keverékével.
  7. Hosszában feltekerem, majd egy éles késsel hosszában kettévágom és felfelé fordítom a vágott/belső feleket. 
  8. Az egyik végén összetapasztom a két tésztavéget, majd összefonom a két szálat és a végén is összenyomom a tésztát.
  9. Sütőpapírral borított tepsibe fektetem, majd lazán betakarom átlátszó fóliával és további 30-40 percig kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. 
  10. A sütés előtt a kalácsot ecsettel lazán bekenem a kissé felvert tojás-tej/tejszín keverékkel, majd 18-20 percre betolom a sütőbe, és készre sütöm. A szétnyíló rétegek miatt könnyen felfedezető ha esetleg nyers maradna a tészta. 

blogra2_kakaoskalacs.jpg

blogra3_kakaoskalacs.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr825791313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chatte 2014.02.01. 13:27:33

Szuper receptek es latom a talalas is nagyon guszta rs stilusos. Nem piszkalodasbol mondom de erdemesebb lenne beruhazni egy vakura vagy egy jobb gepre. Sajnos a kepek sokat csokkentenek az elmenyen. Egyebkent gratula a bloghoz, klassz etelek, szep kivitelezes csak azok a kepek lennenek bevilagitva :-)

bebicsirke 2014.02.01. 16:39:50

@chatte: A szívemből szóltál, nagyon régóta szeretnék profi fényképezőgéppel fényképezni, de pont jókor írsz, mert pár hét és meg is lesz az első tükörreflexes gépem, remélem észreveszed majd a különbséget! ;)

tvmaci 2014.03.31. 08:15:40

Ez valami nagyon jó cucc! Olyasmi az állaga, íze, mint a fornettis csokis tekercs, csak ebben tudjuk, hogy mi van :). A lisztet tönköly finomra cseréltem, a porcukket nyírfára, a vajas kencéhez pedig sötét nádcukrot adtam. Hmmhmm :). Kösziköszi!
>" page="" />
süti beállítások módosítása