2013/június/25

Epres minipiték levendulás vaníliakrémmel


Bevallom a főzéssel óriási gondjaim vannak a hőségben....de kinek nem? Egyik este összeütöttem egy gyors salit, másik este meg egy méggyorsabb meggysorbet-et, és ha húst sütök, azt is kizárólag a sütőben teszem, és utána villámgyorsan kirohanok a forró konyhából.
Viszont, és most jön a szokásos DE, a sütéstől még a meleg sem tud elriasztani. Persze az egyelőre csak a képzeletemben élő csodás vajkrémes-sajtkrémes-csokis 2. blogszülinapi tortát még halasztom egy darabig, de ezt az epres-levendulás-vaníliás pitét már régóta tervezgetem, tekintettel az aktuális vanília és levendula mániámra. Geri elég nehezen viseli, hogy mindenbe csempészek egy kevés levendulát, de ebben a vaníliakrémben még ő is tökéletesnek találta az ízhatást. Épp csak annyira érződik benne a levenula, hogy egy egész különleges krémmé varázsolja az egyébként átlagos, de persze remek vaníliakrémet. Sőt, annyira jó lett ez a kombó, hogy elképzelhető, hogy az esküvői repertoárba is bekerül! :)


Epres minipiték levendulás vaníliakrémmel (hozzávalók - 8 db 10 cm-es pitéhez): 
Az omlós tésztához:
250 g liszt
125 g vaj
50 g barnacukor
1 tojás

A krémhez:
3 tojássárgája
1 evőkanál kukoricakeményítő
2,5 dl tej
3-4 evőkanál barnacukor
1 vaníliarúd
25 g vaj
2 tk szárított levendulavirág

+ darabonként 3-4 szem eper a piték tetejére


1. A tésztához a lisztet átszitálom, majd összemorzsolgatom a kockára vágott puha vajjal, hozzáadom a barnacukrot és a kissé felvert tojást, gombóccá gyúrom, majd hűtőbe teszem dermedni legalább fél órára.
2. Közben elkészítem a levendulás vaníliakrémet: a tojássárgákat egy habverővel elkeverem a keményítővel egy fém keverőtálban, a tejet, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott magjait és a levendulát pedig egy lábasban felteszem forrni. Amint gyöngyözik, folyamatos keverés mellett, óvatosan hozzáöntöm a tojásos keverékhez - először csak 1-2 evőkanálnyi mennyiséget, majd óvatosan adagolva az egészet, nehogy kicsapódjon a tojás, majd az egészet visszaöntöm a lábasba és addig főzöm alacsony lángon (a habverővel folyamatosan kevergetve), amíg be nem sűrűsödik.
3. Ezután leveszem a lángról, és hagyom kb. 60 fokosra hűlni, mielőtt beleteszem a kockákra vágott puha vajat és addig keverem, amíg teljesen felolvadnak benne.
4. A tésztagombócot kiveszem a hűtőből, és két átlátszó fólia között, vagy szilikonlap és átlátszó fólia között kb. 0,5 cm vastagra nyújtom és 8 db, a piteformánál 1-1,5 cm-rel nagyobb köröket vágok ki belőle, majd egyenletesen a piteformákba nyomkodom.
5. Villával alaposan megszurkálom a tésztát a formákban, majd 180-200 fokos sütőben 10-12 percig sütöm, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a széle.
6. Rácson hagyom kihűlni az üres kosárkákat, majd miután teljesen kihűltek, kb. a peremük 3/4-éig megtöltöm őket a vaníliakrémmel, majd tetszőlegesen elrendezgetem rajtuk az epreket és még egy kevés levendulavirággal megszórom őket, hogy kívülről is egyértelmű legyen mi található belül! :)

Akkor a legfinomabbak, ha már álltak pár órát a hűtőben, és a kosárkák kissé megpuhultak a krémtől.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr345409384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása