2013/április/15

Medvehagyma krémleves

....saját medvehagyma szüretből


Meg kell mondjam, odavagyok a szezonális dolgokért. Imádok minden olyan alapanyagot, amit csak rövid ideig lehet beszerezni, és élvezni a friss üde ízét. Ilyen a medvehagyma is, amiből egy szezon alatt kb. 10 csokorral vettem eddig. És azért írom, hogy eddig, mert azt hiszem, a medvehagymával kapcsolatos életem végérvényesen megváltozott, amikor múlt hétvégén kiszabadultam egy medvehagyma-lelőhelyre! Fantasztikus érzés magadnak szedni a kis növénykét, aminek még azt is elnézem, hogy nem tesz túl szalonképessé lehellet-ügyileg. Kicsit lelkiismeretfurdalásom is van, amiért két zacskót teleszedtem ezzel a fantasztikus vadfokhagymával, de nem bírtam ellenállni - Magyarországon egyelőre szabadon lehet szedni a medvehagyma levelét, de a gyökerét kiásni tilos! És mivel természetesen nem akarom, hogy akár egy levélkét is ki kelljen dobnom belőle, mostantól érkezni fog egy pár medvehagymás recept. Elsőként egy leves, ami olyannyira gyorsan elkészült (15 perc), hogy délben is simán neki mertem látni. Ma azért inkább kerülöm a tárgyalásokat...!! :)



Medvehagyma krémleves (hozzávalók 4 főre): 
1 csokor medvehagyma (10-13 levél)
2-3 közepes vagy 4-6 kisebb krumpli
100 g füstölt sajt
1 dl tejszín
só, bors
+ kb. 1,5 l víz

1. A medvehagymát csíkokra vágom, majd a felét a meghámozott, felkockázott krumplival együtt addig főzöm kb. 1,5 l sós vízben vagy zöldségleves alaplében, amíg a krumpli meg nem puhul.
2. Ekkor leveszem a tűzről, hozzáadom a reszelt füstölt sajtot és a maradék medvehagymát (keveset megőrizve a tálaláshoz), sózom, borsozom, majd leturmixolom.
3. Felöntöm az egészet egy kevés tejszínnel, majd visszateszem a tűzre, és egyet rottyantom mielőtt tálalnám.

A tetejére a reszelt füstölt sajtból és friss medvehagymából halmozok egy keveset.

blogra1_medvehagyma_szedés.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr55409395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása