2013/március/20

Húsvéti klasszikus: répatorta


Most, hogy végre kisütött a nap és kezd "újra" tavasz lenni rögtön eszembe jutott a Húsvét és a sok finomság, amiket olyankor habzsolunk, és aztán kicsit meghízunk mint Karácsonykor, de utána lesétáljuk meg lekiránduljuk. Szóval, az van ezzel a répatortával, hogy ezt január végén fotóztuk Horváth Miki fotós barátommal a Delimano-nak, a konyha eszközöket gyártó márka szuper kerámia bevonatos és szilikon edényeiben egy húsvéti e-booklethez, és azóta még 2x elkészítettem, mert őrült jó. Viszont most szólok, hogy nem érdemes semmit kihagyni a hozzávalók közül, mert a fotón látható elsőke mindent tartalmazott és az is lett a legjobb! A következőkből lecsaltam egy kis vaníliát meg darált diót, mert épp nem volt itthon, de hiányoztak belőle nagyon!

Húsvéti receptek érkeznek még, ugyanebből a Delimano sorozatból, amit egyébként nagyon élveztem, és nem csak azért, mert jó volt január végén egy kis húsvéti sonkázás! Pedig milyen jó volt!


Répatorta mascarpone krémmel (hozzávalók - 26 cm-es Delimano szilikon tortaformához): 
2 tojás
1-2 teáskanál vanília kivonat
200 g barnacukor/finom szemcsés nádcukor
140 ml napraforgó olaj
300 g sárgarépa
175 g liszt
50 g darált dió
1,5 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt kardamom (opcionális)
½ tk őrölt szerecsendió (opcionális)
csipet só

A mascarpone krémhez: 
250 g mascarpone
200 ml habtejszín
2-3 ek porcukor



1. Előmelegítem a sütőt 180-200 fokra. 
2. Megpucolom és finom reszelőn lereszelem a sárgarépákat (szerencsére az aprítógépemen van egy reszelőfej, amivel 2 másodperc, aki kézzel reszeli, annak respect!)
3. A tojásokat egy kézi mixerrel addig verem a cukorral, amíg kifehérednek, majd hozzáadom az olajat és a reszelt répát és egy fakanállal alaposan elkeverem. 
4. Egy másik keverőtálban összekeverem a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel, valamint a darált dióval, majd fokozatosan hozzáadom a tojásos keverékhez, és fakanállal elkeverem. 
5. Ha szilikon formát használunk, akkor nem szükséges a kivajazás, de kapcsos tortaformát érdemes kivajazni, vagy sütőpapírral borítani mielőtt beleöntjük a keveréket. 
6. Az előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm, villával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e. 
7. Miközben sül, elkészítem a mascarpone krémet: a habtejszínt 2-3 evőkanál porcukorral habbá verem egy kézi mixerrel, majd hozzáadom a mascarponét és alacsony fokozaton dolgoztatva a gépet, elvegyítem benne. Hűtőben tartom, amíg a torta teljesen ki nem hül. 
8. Miután a répatorta megsült, a formában hagyom, amíg teljesen ki nem hül - a szilikon formából nagyon egyszerű kipattintani, ha kapcsos tortaformát használunk, egy éles késsel meglazítjuk az oldalait mielőtt kiszednénk. 
9. A mascarpone krémet ráhalmozom a tésztára, és a kanál aljával kis csúcsokat formázok belőle. 



Fotók: Horváth Miklós

A nagy húsvéti kapkodásban is jól jöhet ez a torta: pár nappal előre is elkészíthető, és légmentesen zárható dobozban tartható egészen a fogyasztásig. Elég a mascarpone krémet frissen elkészíteni hozzá!
    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr185409402

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    >" page="" />
    süti beállítások módosítása