2013/január/07

Citromszószos grillcsirke

Indul a csirke hónap!


Csirke hónapot tartunk Gerivel. Nem azért, mert máskor nem eszünk csirkét, szeretjük. Főleg a csirkemellett, még akkor is, ha száraz. A csirkehónap az ünnepek miatt van. Egyszerűen képtelenség pár nap alatt ennyit enni, ennyi nehéz, húsos, antisaláta, durván egészségtelen ételt. Nem mintha én salátát "főztem" volna Karácsonykor, és a sütéshez is elfogyott jó pár doboz porcukor....na dehát ez van, ilyenek is kellenek. Néha bele kell fulladni a nehéz kajába, hogy újra lehessen élvezni a csirkét meg a salátát. Mi most csirkével nyugtatjuk a gyomrunkat, de próbálom izgalmassá tenni a dolgot, amennyire csak lehet.

Ez a grillcsirke recept a kedvenc bloggerem, Katie Quinn Davies könyvéből jutott el hozzám, és némi átalakítással persze, az asztalunkra. A lány ausztrál, a könyvét hozzánk legközelebb az USA-ból lehetett beszerezni, és Geri be is szerezte. A lapozgatását Karácsony óta sem bírom abbahagyni, egyszerűen tökéletes. A receptek általában nem bonyolultak, igazán nincs is bennük semmilyen különleges hozzávaló, és ettől a legjobb az egész, a fotók pedig elképesztőek, de tényleg. Eddigis sok mindent tudtam Katie-ről, mert nem egy titokzatos, titkolódzós típus, de most a könyvében végleg ledob magáról minden leplet. Imádom ezt a fajta őszinteséget, azóta úgy érzem, mintha ismerném őket. Egyszer igazán elhívhatnának egy bbq party-jukra.

Szóval a csirke....amikor a csap alatt mostam szegény párát, egy kicsit megsajnáltam. A hóna alatt fogtam meg, mint egy csecsemőt, kissé morbid élmény volt, de végül mégis úgy döntöttem, hogy az lesz mindenkinek (főleg Gerinek) a legjobb, ha megsütöm.



Citromszószos grillcsirke (hozzávalók - 2 főre): 
1 db 1-1,5 kg-os csirke
kb. 50 g vaj
3 db citrom
2 nagy fej fokhagyma
friss kakukkfű és rozmaring ágak
só, frissen őrölt bors
olívaolaj

a szószhoz:
fél citrom leve
2 dl forró zöldség vagy csirke alaplé
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors

1. A csirkét alaposan megmosom, majd teljesen szárazra törlöm, és belemasszírozom a puha vajat a bőrébe, valamint a mellénél elválasztom a bőrt a hústól és a melleket is alaposan bekenem vele. Sózom, frissen őrölt borsot szórok rá, majd egy magas peremű tepsibe fektetem, mellével felfelé.
2. A csirke mellé teszem a negyedekbe vágott citromokat, és a hosszában félbe vágott fokhagyma fejeket, valamint a kakukkfű és rozmaring ágyakat, és az egészet meglocsolom olívaolajjal.
3. 200 fokos sütőben fél óráig sütöm a csirkét, majd kiveszem a sütőből, és egy fogónyelv segítségével rápréselem a húsra az átsült citromgerezdek levét, majd újabb 30 percre visszatolom a sütőbe. Az 1 óra elteltével a comboknál ellenőrzöm, hogy átsült-e a hús: ha tiszta a kifolyó lé, amikor egy villát beleszúrok, akkor kész.
4. Kiveszem a sütőből, a csirkét kiveszem a tepsiből egy nagy tálra, majd alufóliával letakarva félreteszem, amíg elkészítem a szószt.
5. Az egyik fokhagymafej feléből belenyomkodom a tepsiben maradt pecsenyelébe a puha fokhagymagerezdeket, a többi fokhagymát és citromot pedig a csirke mellé teszem a tányérra.
6. A tepsi tartalmát közepes lángon főzni kezdem a tűzhelyen, felöntöm az alaplével, felforralom, majd hozzáadom a tejszínt és a fél citrom levét is, majd pár perc alatt összefőzöm, és szükség szerint sóval, borssal ízesítem, végül leszűröm, és a csirke mellé tálalom.


Mostanában a csirkemánia mellé elég erős krumplipüré mániám is kialakult, úgyhogy számomra a legideálisabb köret ehhez egy isteni, vajas-tejfölös krumplipüré lett volna, de helyette Geri kívánsága szerint olívaolajban és balzsamecetben pirítottunk sütőtökkockákat, rozmaringgal és kesudióval.


címkék: csirke főételek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr895409413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása