2012/október/25

Libamáj créme brulée

A libamájhoz hangulat kell, és persze sok pénz....de inkább hangulat, és hűvös ősz vagy tél. Bármennyire is imádom a libamájat, nyáron nem annyira csúszik, pedig ez az a termék, amit bármikor lehet kapni a csarnokban, kifogyhatatlan mennyiségben, és hát igen, csakis egészben, ami általában 40-50-60 dkg is lehet. Gerivel ketten elég lassan falatozgatnánk meg ennyit, talán meg is unnánk, úgyhogy amikor összefutottunk az egyik ínyenc haverommal a szombati bevásárlásnál, tudtam, hogy ráveszem, felezzen meg velem egy libamájat. Na nem kellett sokat győzködni...úgyhogy a libamáj créme brulée be is került a nemrég megrendezett monday brunch-unk repertoárjába, és persze nagy sikert aratott. Friss brióssal és kaláccsal, mennyei volt.

Egyébként is imádjuk a créme brulée-ket, a blogon az alaprecept a legeslegolvasottabb az összes recept közül. Ami nem véletlen, nagyon egyszerű, de mellette nagyon látványos is és persze FINOM! Ez a mostani recept nagyon hasonló, ugyanarra az elvre épül, csak persze libamáj is van benne, cukor pedig csak a tetejére került, vagyis karamellizálódott a tavaly karácsonyra kapott cuki pink karamellizáló pisztollyal. 
 
 
Libamáj créme brulée (hozzávalók 4-5 adaghoz): 
200 g hízott libamáj
2 dl tejszín
2 dl tej
0,5 dl száraz fehér vagy rosébor
5 tojássárgája
só, bors
1-1 ek barnacukor a tetejére
1. A tejszínt, tejet, bort összekeverem egy mérőkancsóban, majd a keverékből egy fél decinyit adok a pici darabokra vágott libamájhoz és botmixerrel összeturmixolom (de lehet csak tejjel is, a lényeg, hogy minél könnyebb legyen turmixolni). 
2. A maradék tejszín-tej-bor keveréket egy fém keverőtálba öntöm, hozzáadom a tojássárgákat, sózom, borsozom, és gőz fölött egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítem. 
3. Ezután leveszem a gőzről, hozzáadom a libamáj pépet, alaposan elkeverem, majd kis tálkákba/szufléformákba töltöm (nekem 4,5 db-ra volt elég).
4. A megtöltött formákat egy magas falú tepsibe teszem, amit a formák magasságának a feléig felöntök forró vízzel, végül 140-160 fokos sütőben 50 percig gőzölöm/párolom a créme brulée-ket. 
5. Az 50 perc leteltével kiveszem a formákat a sütőből (ha megrázogatom, remegősnek kell lenniük), majd hagyom, hogy teljesen kihűljenek, ezután fogyasztásig hűtőben tartom őket.
6. A fogyasztás előtt mindegyiket tetejét egyenletesen megszórom 1-1 evőkanál barna cukorral, majd a karamellizáló pisztollyal körkörös mozdulatokkal ráégetem a cukrot a tetejükre. Ha bugyog, és aranybarna a színe, akkor tökéletes. Pár pillanat múlva meg is szilárdul a cukorréteg és lehet betörni!

Fotók: Horváth Miklós
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr405409423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eztettem 2012.10.25. 23:44:06

ó, hát nagyon jó kis hely ez itt, kérem!

dorka 2012.12.16. 22:00:00

szia, a karamellizálást is meg lehet csinálni pár órával korábban, vagy tönkremegy ha azzal együtt kerül hűtőbe?

Bébicsirke 2012.12.16. 23:34:06

Szia Dorka, tönkremenni nem fog, talán a cukorréteg egy kicsit megszívja magát nedvességgel, és nem lesz olyan ropogós. De ha van karamellizáló pisztolyod, érdemes a vendégek előtt csinálni, vagy esetleg az ő segítségükkel. Nálam imádni szokták!
>" page="" />
süti beállítások módosítása