2012/augusztus/14

Padlizsános-ricottás lasagne

Azt hittem, hogy mostanra már mindenféle toszkán nyaralás utáni élménybeszámoló recepttel fogom színesíteni a blogot, de aztán jött ez a csodás új lakás, és egyáltalán nem bánom, hogy emiatt elmaradt az út. Helyette a teraszon napozom és olaszos kajákat főzök. Főleg, hogy az új terasz helyet adott egy csomó gyönyörű fűszernövénynek is, végre!
Ezt a padlizsános-ricottás lasagne-t is elképzelhető, hogy egy Olaszország utáni vágyódás ihlette, de az is lehet, hogy egyszerűen csak szeretjük a lasagne-t. Télen a sütőtökös-ricottás változat volt a sláger, rengetegen néztétek meg a receptet itt a blogon. A padlizsán valószínűleg nem lesz olyan izgalmas, mint a sütőtök, de ez a változat a paradicsomszósz, a friss fűszernövények és persze a krémes ricotta miatt nekem nagyon betalált. Tettem bele egy kis sonkát is persze, hogy Gerinek is legyen benne valami extra öröme.



Padlizsános-ricottás lasagne (hozzávalók 2-4 főre, 23x28-as tepsihez): 
1 nagyobb padlizsán
1 fej vöröshagyma
100 g pulykasonka
400 g hámozott paradicsom konzerv
friss bazsalikom, rozmaring
250 g ricotta
10-12 lasagne lap
reszelt sajt
só, bors, olívaolaj

1. Finomra vágom a vöröshagymát, a padlizsánt karikákra vágom, majd negyedelem azokat, a sonkát kisebb darabokra apírtom.
2. A hagymát 1-2 evőkanál olívaolajon megpárolom, hozzáadom a sonkát, együtt pirítom őket, majd jöhet a padlizsán, amit szintén pirítok pár percig, ha szükséges adok még hozzá egy kis olívaolajat.
3. Ezután jöhet a paradicsomkonzerv, só, bors és a felaprított friss fűszernövények. Így együtt rotyogtatom a szószt 5-10 percig, amíg a padlizsán majdnem teljesen megpuhul.
4. Közben a lasagne lapokat forrásban lévő vízben 4-5 percig félkeményre főzöm, hogy a sütésnél emiatt már ne kelljen aggódni. Leszűröm, és félreteszem őket.
5. Ha minden kész, előmelegítem a sütőt 180-200 fokra, és egy 23x28-as kisebb tepsibe kezdem rétegezni a lasagne-t: kevés paradicsomszósszal kenem ki a tepsi alját, majd lasagne lapokat fektetek rá, jöhet egy nagyobb adag padlizsános szósz, majd a ricotta 1/3-a rákenve minderre, és újabb kör egészen addig, amíg elfogynak a hozzávalók.
6. Legfelülre reszelt sajtot szórok, majd betolom a forró sütőbe és 20-25 percig sütöm, vagy amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

Oké, hát Olaszországból most ennyi jutott, de jövő nyáron meg sem állok Toszkánáig, és ontani fogom magamból az élményrecepteket ígérem! (ha leírom, talán biztosabban eljutok :))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr705409435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása