2012/március/27

Medvehagyma pesto

Hello tavasz!


A tavasz kezdetét nem nehéz megállapítani, pl. melegebb van, mint télen, zöldellni kezdenek a növények, már csak rajtad van télikabát...stb. Ja, és lehet medvehagymát kapni! A medvehagyma szezon véresen komoly, és minden egyes napját ki kell használni. Szerencsére egy csokor 2 főnek elég sokáig kitart, de aki több embernek főz, az akár szedhet is egy csomó helyen az országban, akár szervezett medvehagyma-szedő túrákon is. A hétvégén mi is elmegyünk egy ilyen túrára, és annyi medvehagymát fogok szedni, amennyit tuti nem bírunk megenni!
Imádom a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, imádok lecsapni rájuk a zöldségesnél. A tavaszt egyelőre nem igazán tudom kiélvezni, mert itthon fekszem lázasan, valami NASA által kifejlesztett überdurva űrvírus fogságában, de a háziorvostól hazafelé bandukolva azért bekukkantottam egy zöldségeshez, és egész hazáig vigyorogtam kezemben a medvehagymával.
A szezont ezúttal egy pesto-val indítom, remélem nem csak finom lesz, de gyógyító is, hogy hétvégére tényleg profi medvehagyma szedő lehessek.

Medvehagymás diópesto (hozzávalók - 4-6 főre): 
fél csokor medvehagyma
2 marék dió
3 ek olívaolaj
25 g reszelt parmezán
1 fokhagyma
negyed citrom leve és lereszelt héja
só, bors

1. A legjobb pesto-gyártó eszköz az aprítógép, amibe minden hozzávalót egészben beledobálok, majd krémesre keverek. (akinek nincs aprítógépe, mozsárral vagy botmixerrel is tökéletes eredményt érhet el, csak akkor érdemes előtte apróra vágni, vagy lereszelni minden hozzávalót)



A legjobb felhasználás előtt pár óráig a hűtőben érlelni a pestót, hogy az ízek jól összeforrjanak. A dió nagyon jól illik a medvehagymához a karakteres íze miatt, de természetesen használhatunk fenyőmagot, mandulát, kesudiót és még egy csomó magvat.

A pesto legegyszerűbb és legnagyszerűbb felhasználása, ha forró spagettivel forgatjuk össze, és kevés olívaolajjal és reszelt parmezánnal tálaljuk, de Geri valószínűleg nem lesz annyira oda ettől az ötlettől, szóval neki valamilyen húsra vagy halra fogom kanalazni, sőt még az is lehet, hogy tejszínnel hígítom és salátaöntet is lesz belőle.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr255409461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása