2012/január/20

Kókusztejes-édeskrumplis csirke curry

Előre szólok, hogy ez a recept fűszeres, jó fűszeres, és semmiképp sem ajánlom, hogy hozzám hasonlóan az ünnepek után készítsétek, amikor egyébként is alapos megpróbáltatásnak tesszük ki a gyomrunkat. Persze így jóval az ünnepek után, amikor már-már az is előfordul, hogy a rég látott emberek végre nem BUÉK-eznek, remek korai vacsora. Mi nem igazán ismerjük a korai vacsora fogalmát, úgy, ahogy a korai reggeliét, vagy korai ebédét sem, de ennél a kajánál tényleg fontos, hogy ne 10-kor kerüljön a bendőbe, már ha aludni is akarunk aznap éjjel. ;)
Szerintem a curry akkor jó, ha sűrű és szaftos, és jól lehet bele naan kenyeret mártogatni, vagy ragacsos jázmin rizzsel felitatni. Ezúttal naan kenyeret készítettünk - leginkább Geri az utasításaim alapján - de mivel türelmetlenül éhesek voltunk, eléggé lecsaltuk a pihentetési időket (ami több, mint 2 óra lett volna összeadva), és nem is lett annyira naan kenyeres úgyhogy a receptjét inkább akkor írom majd meg nektek, ha kikísérletezek egy rövidebb pihentetés igénylő változatot és teljes sikerről számolhatok be, addig is megteszi a bolti verzió, vagy a jázmin rizs!
Az édeskrumplit minden formában imádom, az árát nem annyira, de szerencsére általában elég belőle 1-2 db, amit ki lehet bírni. A narancssárga és a fehér édeskrumpli nem sokban különbözik külsőleg, így fel sem tűnt, hogy fehéret vettem, ez kicsit talán gyökeresebb, fehérrépásabb állagú, de ugyanolyan finom édes, és nagyon jól ment a fűszerekhez és a csirkéhez.



Kókusztejes-édeskrumplis csirke curry (hozzávalók - 2-4 főre):
0,5 kg csirkemell filé
só, bors, olívaolaj
2-3 kk zöld currypor (ízlés szerint enyhe vagy csípős)

1 db póréhagyma fehér része
2 db édeskrumpli
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
2 kk sárga currypor (ízlés szerint enyhe vagy csípős)
1-1,5 l csirke alaplé
400 ml kókusztej
só, bors

1. Mielőtt összeállítanám a curry-t, a csirkét elősütöm: megmosom, papírtörlővel megszárítom, majd apró darabokra vágom, sózom, borsozom, és bedörzsölöm a zöld curryporral és kevés olívaolajon magas lángon gyorsan megpirítom. Ezzel elérem, hogy a külseje szépen megpiruljon, a belseje pedig puha és leves maradjon. Felhasználásig félreteszem.
2. A póréhagymát alaposan megmosom, majd levágom a zöld szárát, és a fehér részét minél vékonyabb karikákra vágom. Az édeskrumplit szintén megmosom, meghámozom, majd felkockázom.
3. Egy wokban vagy magas falú párolóserpenyőben összemelegítem a vajat és az olajat, rádobom a póréhagymát, megfonnyasztom, majd rádobom az édeskrumpli kockákat és a sárga curryport is, kissé megpirítom, majd felöntöm annyi alaplével, amennyi ellepi, sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg az édeskrumpli majdnem teljesen meg nem puhul.
4. Ekkor mehet bele az elősütött csirke, amivel további pár percig rotyogtatom a curry-t, ellenőrzöm, hogy minden teljesen megpuhult-e benne, majd hozzáadom a kókusztejet, és addig főzöm, amíg kellően be nem sűrűsödik. Ha szükséges, utóízesítem.

Azért írtam a hozzávalóknál, hogy 2-4 főre, mert azért már rég voltak az ünnepek utáni napok ahhoz, hogy emlékezzek, Geri hányszor evett még belőle, de azt hiszem csak egyszer, Geri pedig 2 emberrel ér fel. ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr935409474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása