2012/január/07

Roston sült libamáj, rozés-aszalt szilvás rizottóval

Válságkonyhába csempészett luxus

Mindenki a rossz gazdasági helyzetről beszél, a válságról, a vállalkozások beborulásáról, a leépítésekről...én meg próbálok nem tudomást venni mindezekről és inkább finomakat főzök, és azt veszem észre, hogy a válságot és a túlköltekezést úgy fogom vissza, hogy új ruhák és cipők helyett (na azért nehogy azt higgyétek, hogy képes vagyok 100%-ig visszafogni a divatra éhes énemet, de mégis), inkább új alapanyagokat szerzek be, és egyre mélyebbre nyúlok a pénztárcámban, ha elkap az ihlet egy-egy új fogás terén. Na de még mindig jobban jövök ki, mintha ugyanezeket a fogásokat éttermekben keresném, és azt hiszem még elégedettebb is vagyok a végeredménnyel. A libamájból általában nem lehet csak 1-2 szeletet venni, de a Metróban bele lehet futni ilyen kiszerelésbe, és ha már belefutunk, miért is ne vinnénk haza egyből?
Az alábbi roston sült libamáj igazi villámfogás, ezen a néven is szerepel az aktuális PS magazinban, természetesen egy villámelőétel és egy villámdesszert kíséretében. Úgyhogy erre a lapszámra Villám McQueen-re változtam, mert ha több időm van, az általában több fogást is jelent, és Geri annál jobban örül.




Roston sült libamáj, rosé-s, aszalt szilvás rizottóval (hozzávalók - 4 főre):
Fejenként 2-2 db, 2 cm-es libamáj szelet
Só, bors, vaj a sütéshez
A rizottóhoz:
200 grizottó rizs
20 gvaj
200 gaszalt szilva
4 dlrosé bor
7 dlvíz
Só, bors
1. A rizottóhoz vajat hevítek, átpirítom benne a rizst, hozzáadom az apró darabokra vágott aszalt szilvát, majd felöntöm a roséval, és addig kevergetem, míg a rizsszemek magukba nem szívják a bort. 
2. Ekkor sózom, borsozom, majd felöntöm a víz felével, és időnként megkeverve, fedő alatt főzöm addig, amíg az el nem fő alóla, ezután a maradék vízzel megismétlem ugyanezt, amíg teljesen meg nem puhulnak a rizsszemek. 
3. Az elkészült rizottó tovább ízesíthető sóval/borssal, de akik szeretik az édeskés köreteket, áttört gesztenyepürét is adhatnak hozzá.   
4. A libamájat sózom, borsot őrlök rá (minél hidegebben tartom egészen a sütés pillanatáig, hogy jobban tudjak dolgozni vele), majd forró vajon, oldalanként 30-50 másodpercig pirítom. Nem érdemes tovább, mert úgy csak egy csírpacni marad belőle.
 
Tudom, hogy válság van, de libamájjal azért még találkozhattok itt a blogon 2012-ben reményeim szerint többször is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr615409479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása