2011/október/25

Quiche Lorraine

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor hideg van, egyszerűen nem csúszik a saláta ebédre, de még a joghurtos müzli sem reggelire, mert hideeeg. Ilyenkor valami testes kaja kell, ami legalább belülről melenget, ha már odakint zimankó van. Meg persze hús is kell, és ha mondjuk veszünk alapnak egy quiche-t, mi lehetne tökéletesebb húsadalék a baconnél? A quiche lorainne az egyik leghíresebb fajtája ennek a csodás francia - de német eredetű - lepénynek, amit eddig még sosem készítettem, mert a zöldségesek, kombinálva persze valami sajtféleséggel, sokkal jobban bejönnek. De azért mégiscsak meg kell felelni néha férfi-elvárásoknak is (Geri), meg a hideg elleni sajátos védekezésnek is. Valószínűleg egy ilyen quiche-től nem csak a közérzetem lesz jobb, de a téli zsírpárnák is felkúsznak, de télen a közérzet az első, és csak nadrágfelhúzhatatlanságnál kell közbelépni.



Quiche Lorraine (hozzávalók - 32 cm-es piteformához):
Az omlós tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
só, 2-3 ek víz

A töltelékhez:
300 g kockázott bacon
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
1 dl tej
4 tojás
szerecsendió
só, bors
200 g trappista a tetejére




1. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon. Gyorsan dolgozok, hogy az alapanyagok hidegek maradhassanak, mert így lesz maga a tökély az alap. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
2. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
3. Miután a tészta kellően megdermedt, akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, majd villával jó alaposan megszurkálom és  fél órára mélyhűtőbe teszem.
5. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10 percig sütőpapírra tett nehezékkel (pl. tarkabab) elősütöm, majd a nehezék nélkül további 5-10 percig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
6. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: a finomra vágott vöröshagymát egy forró serpenyőben megfonnyasztom egy kevés olívaolajon,majd hozzáadom a bacont, és kissé megpirítom, majd félreteszem.
7. A tejszínt és a tejet összekeverem a tojásokkal, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.
8. Az elősült tésztára szórom a hagymás pirított bacont - jusson mindenhová - majd ráöntöm a tejszínes keveréket, végül pedig megszórom a reszelt sajttal.
9. Forró sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm a quiche-t, a teteje ekkora megpirul, a közepe már nem remeg, a tésztája pedig ropogósan omlós lesz.

Ha vissza akarjuk nyerni az életkedvünket egy hideg, fagyos, nedves, nyirkos, ködös téli (vagyis most még csak őszi) nap után, ezzel nem lőhetünk félre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr955409495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása