2011/július/28

Panzanella bazsalikomos húsgolyókkal

Nemsokára Olaszországba utazunk, de már nem bírok magammal. Mindenhol az olasz ízeket keresem, sőt, rászántam magam egy bazsalikom növény nevelgetésére is, és valamiért azt is mindig elfelejtem, hogy már vettem spagettit, ezért már 4 csomag várakozik a kifőzésre a konyhaszekrényben. Alig várom, hogy piacolhassak, és friss articsókát vásároljak, sajtokat és sonkákat kóstoljak, és persze tésztát egyek tésztával.
Úgyhogy most nem is tésztát csináltam, hanem egy kenyérsalátát, a jóllakás kedvéért pedig kiegészítettem egy kis húsgombóccal, bőven adagolva hozzá a bazsalikomot persze.
A mostanában mindenhol kapható rusztikus kenyerek kitűnően megfelelnek a kenyérsaláta alapjának, én a Paillasse magos változatot választottam.



Panzanella bazsalikomos húsgombóccal - hozzávalók (2 főre): 
A panzanellához: 
1/2 kg Paillasse vagy bármilyen szikkadt kenyér
3-4 paradicsom
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
7-10 nagyobb levél bazsalikom
olívaolaj, balzsamecet
tengeri só, frissen őrölt bors
reszelt parmezán

A húsgombóchoz:
0,5 kg darált marhahús
1 tojás
2 szelet kenyér + tej a beáztatáshoz
1 gerezd fokhagyma
10-15 bazsalikomlevél
1 kisebb ág rozmaring
só, frissen őrölt bors
parmezán, olívaolaj

1. Először előkészítem a húsgombócokat: a két szelet kenyeret kibelezem, apró darabokra tépkedem és tejbe áztatom pár percre.
2. Ezután a darált húst összekeverem a kissé felvert tojással, a kinyomkodott kenyérrel, a fokhagymával, a parmezánnal, sózom-borsozom, majd beletépkedem a bazsalikomot és a rozmaringleveleket, és az egészet jól összedolgozom.
3. A masszából a két tenyerem között kis gombócokat formázok, majd olívaolajon minden oldalról jól átsütöm őket. Most jöhet a saláta.
4. A kenyeret kisebb darabokra vágom, majd egy tálba teszem és meglocsolom olívaolajjal és egy kevés balzsamecettel. Hagyom, hogy pár perc alatt megszívják magukat a kenyérdarabok.
5. Az uborkát karikákra, a hagymát és a paradicsomot vékony cikkelyekre vágom, majd ezeket is egy külön tálba szedem, és ugyancsak pár percig hagyom, hogy a rájuk szórt só és frissen őrölt bors hatására összeérjenek az ízeik.
6. Végül a kenyeret és a zöldségeket összeforgatom, a tetejére szaggatom a bazsalikomleveleket, meglocsolom egy kis olívaolajjal, és reszelek vagy forgácsolok a tetejére némi parmezánt is.

Hmmmmm Olaszország, hamarosan jövök! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr285409519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása